Ademfluitje

Het ademfluitje, ook wel meditatiefluitje kan je op meerdere manieren gebruiken. Allereerst als “anker” zodat je jezelf elke keer met het fluitje in je kracht zet.

het ademfluitje kan je als sieraad elke dag bij je dragen

Ook is het fluitje een fijn hulpmiddel bij ademhalingsoefeningen. Gebruik het elke avond om even “stoom af te blazen”, ook helpt het fluitje om in stress-situaties tot rust te komen.

Hieronder volgen enkele oefeningen die je dagelijks kan doen.

Anker

Pak het fluitje in je hand en leef jezelf in in een moment waar je je goed bij voelde; je voelde je zelfverzekerd, sterk, krachtig, mooi, vitaal, gelukkig. Dit kan een vakantiemoment zijn, een moment met je dierbaren, je stelt jezelf voor op je streefgewicht in de mooiste kleding of het behalen van een prestatie. Leef je helemaal in en maak het gevoel groot, dit mag ook fantasie zijn (je onderbewustzijn weet het verschil niet). Voel het fluitje in je hand. Jouw brein gaat nu het voelen van het fluitje koppelen aan dit positieve gevoel. Hoe vaker je dit oefent, hoe sterker het wordt. Ook kunnen we dit anker nog verder verstevigen in een hypnose-sessie.

Ademen

“Stress is angst en angst bestaat alleen in je gedachten” (Michael Pilarcyk).

 Je hebt 90.000 gedachten per dag en die gaan bijna allemaal over het verleden of over de toekomst… je maakt je druk over wat geweest is of over wat komen gaat. Een effectieve manier om stress te reguleren is je bewust zijn van het hier en nu, ook wel mindfulness genoemd. En de meest eenvoudige manier om dit te bereiken is een paar minuutjes aandacht schenken aan je ademhaling. Je ademt immers altijd en altijd in het nu.

Met dit fluitje ga je dieper en meer “open” ademen. Door het langzame uitblazen verbetert de balans tussen zuurstof en kooldioxide in je longen. Dit heeft vele gezondheidsvoordelen. Je hartslag en bloeddruk dalen en je ademt de stress uit je lichaam.

  1. Adem in door je neus naar je buik, maak je buik “groot”
  2. Houd 5 tellen vast
  3. Blaas uit door het fluitje en laat je schouders zakken
  4. Weer 5 tellen rust
  5. Herhaal minimaal 5 x

Je kan in het begin wat licht worden in je hoofd, dit is niet erg. Pas je tempo aan op een manier die voor jou prettig voelt!

Dagelijks oefenen

Draag het fluitje elke dag, zo word je er continu aan herinnerd dat je anker altijd bij je is en dat je op elk gewenst moment een ademoefening kan doen. Je hebt ALTIJD controle over stress en negatieve gevoelens.

Neem dagelijks, liefst in de avond, een moment voor jezelf. Ga bij voorkeur naar buiten naar een rustig plekje. Doe eerst de oefening met het anker en houd dat positieve gevoel vast en vervolg met de ademoefening. 5 x of zolang het voor jou prettig is.

Stoppen met roken

Als je bij me komt voor een stoppen met roken – sessie gaan we eerst ankeren en ademen met het fluitje. Het is een handig en helpende reminder om even bewust te ademen op de momenten dat je anders een sigaret zou pakken.

Wil je deze gebruiksaanwijzing liever printen? Je kan hem hier downloaden