Baas in eigen bord

Waarom blijven we elkaar iets opdringen?

Hoe vaak hoor of zeg jij “Hé doe niet zo ongezellig” als iemand om frisdrank of water vraagt en anderen alcohol nemen? Of hoe ongemakkelijk voel je je als oma ongevraagd een stuk taart voor je neus zet dat je liever niet neemt? Wedden dat je het toch opeet en achteraf baalt. En als je pech hebt, krijg je ook nog allerlei opmerkingen als: “je bent toch geen konijn”, “je kan vandaag wel een keertje meedoen” of iets in de trant van “dat je-het-niet-nodig-hebt-want-je-ziet-er-toch-goed-uit”. Het kan zelfs zover gaan dat mensen boos reageren omdat JOUW GEZONDE keuzes onbedoeld een oordeel zijn over HUN ONGEZONDE keuzes. Wat is dat toch dat we onszelf of anderen die druk opleggen om iets te eten of drinken wat we liever niet willen.

Waarom kunnen we geen “nee” zeggen?

Dit heeft te maken met de enorme impact van onze omgeving op ons eetgedrag. Het is al bekend dat we ONBEWUST beïnvloed worden door de omgeving. Als je tafelgenoten veel en ongezond eten, ga je dat onbewust kopiëren. Ook is het algemeen bekend dat je meer eet als je met meer mensen aan tafel zit. Maar dat zijn de onbewuste factoren. Ik wil het graag hebben over de BEWUSTE invloed;  waarom vinden mensen, of misschien jijzelf ook wel, het zoveel gezelliger als er wijn in jouw glas zit in plaats van water? Waarom voelt het vervelend om toch “nee” te zeggen tegen de taart van oma? Waarom is het zo fucking belangrijk wat de ander in zijn mond stopt?! Je bent toch nog steeds dezelfde persoon, ook al neem je water en rauwkost? Waarom hebben we altijd het gevoel dat we ons moeten verantwoorden als we gezondere keuzes willen maken? Om heel eerlijk te zijn, heb ik hier geen pasklaar antwoord op. Er spelen vaak verschillende en meerdere factoren.

verstand op nul, frituur op 180

Oma heeft haar best gedaan om taart te kopen, of misschien zelfs wel voor je te bakken. Het is haar manier om jou welkom te laten voelen. Het voelt vervelend om dat te weigeren. Je vriendin bestelt een wijntje met een portie bitterballen, ze voelt zich misschien bezwaard als jij een frisje en een gezond hapje uitzoekt. Jouw keuzes voelen misschien als kritiek op haar keuzes, ze zal jou ongezellig noemen zodat zij zich beter voelt. Wat verder meespeelt is de associatie van alcohol en ongezond voedsel met gezelligheid. Iets van: Verstand op nul, frituur op 180: gezelligheid gegarandeerd. Dat zit in ons systeem en dat krijg je er moeilijk uit.

Je hoeft jezelf niet te verantwoorden

Hoe kan je hier nu het beste mee omgaan? De eerste stap is bewustwording bij jezelf; heb je last van deze druk, en in welke situaties en bij welke mensen komt het vooral voor? Ga dan het gesprek aan, zélfs met oma! Leg uit dat je graag wat gezonder wil leven, of misschien wel wil afvallen. Dat je lekkerder in je vel zit met deze leefstijl. En dat het zou fijn zijn als je daar wat hulp en steun bij krijgt. Vraag eens dat als je alcoholist of verstokt roker zou zijn die wat gezonder zou willen leven, of ze je dan ook alcohol of een sigaret zouden opdringen. En sta je zelf aan de andere kant? Vraag je dan eens af of je dat zelf zou doen.

Informeer je omgeving tijdig zodat men rekening met je kan houden en niet iedereen op de verjaardag/visite/uitje zelf nog de discussie met je aan wil. Ga die discussie ook niet aan als je dat niet wil. Je hoeft jezelf niet te verantwoorden, dat hoeft de ander ook niet die wél kiest voor bier en bitterballen. Je bent baas in eigen bord!