Tiny’s Taferelen


1 maart

Schrokken en schranzen

Onze honden Raya en Harry eten beide uit een anti-schrokbak. Anders “snuiven” ze als het ware hun brokken naar binnen, in een fractie van een seconde verdwijnen de brokjes zonder te kauwen of te proeven in hun maag. Dit is niet heel gezond, daarom krijgen ze een bak waarbij ze hun best moeten doen om de brokjes uit de hoekjes en krullen te zoeken. Soms wou ik dat ik ook een hondje was, dat er iemand was die mijn gewicht in de gaten hield en de porties daarop aanpaste. Dat ik ook een anti-schroksysteem had en niet de gelegenheid zou krijgen om maar raak te proppen.

Eigenlijk hebben we wel zo’n systeem; door langzamer en bewuster te eten, eten we automatisch minder. Ons lichaam heeft tijd nodig om het signaal “vol” te laten doordringen…. lees verder….


26 februari

De knop moet om…

Eén van de vragen in mijn intake-formulier is: Wat verwacht je precies van mij en van de begeleiding. 6 van de 10 keer krijg ik dan als antwoord; de knop moet om. De andere 4 keer is het antwoord; een stok achter de deur. Meestal worden beide antwoorden gegeven. En zo raar is dat niet, we hebben het gevoel dat we radicaal iets moeten veranderen in ons eetpatroon om het gewenste resultaat te bereiken. En daar hebben we motivatie voor nodig.

Helaas hebben we geen “hoofd”-schakelaar die we om kunnen zetten van SNOEP UIT naar GROENTE AAN of WIJN UIT naar WATER AAN. Ik geloof niet dat er een knop is…. lees verder


26 februari

Dát heb je verdiend!

“Dat wijntje heb ik nu echt verdiend” of “Wat een rotdag, nu mag ik wel een reep chocola”

Herken je deze gedachten bij jezelf? Dan is het tijd om hier eens serieus bij stil te staan. Waarschijnlijk ben je erg gevoelig voor emotie-eten. Want is het eigenlijk niet heel vreemd dat je je prestaties moet belonen met iets wat heel ongezond is? Dat je jezelf troost met een stuk chocola of een zak chips? Of nog erger; met alcohol? Lees verder


16 februari

Guilty Pleasure

Maandagmorgen 11 uur en ik lig in bad…. gewoon omdat ik last van mijn lijf heb en omdat “het kan”…. maak ik mezelf wijs want ergens knaagt er ook iets, ik voel me schuldig. Ineens moet ik aan mijn moeder denken, zij was gék op lezen. Maar met 8 kinderen en een boerderijtje was daar natuurlijk heel weinig tijd voor. Ze vertelde wel eens dat toen we het huis uit waren, ze soms “zomaar” overdag zat te lezen, dat dat vreemd voelde maar ook wel weer fijn. Het was haar “guilty pleasure” hoewel ze waarschijnlijk nog nooit van de uitdrukking gehoord had.

Dat guilty pleasure gevoel ervaar ik ook wel eens als ik “zomaar” door de week iets ongezonds eet. Of me in het weekend eens laat gaan en die zak chips toch leeg gaat. Ik voel me schuldig… (lees verder)


28 januari

Vét cool!

Reset je thermostaat en boost je verbranding

Zwemmen in de kou!

Wist je dat we twee soorten vet hebben? Het “witte” vet kennen we allemaal, hier hebben de meesten helaas ook iets teveel van. Maar we hebben ook BRUIN vet, en laat dit vet nu een verbrandingsfabriekje op zich zijn! Ook is bruin vet onmisbaar voor ons immuunsysteem. Hoe je dit bruine vet stimuleert lees je verder in mijn blog


11 januari: Maar HOE dan?


6 januari 2021 : Kilo-knaller


24 november 2020: Hamstereeeeeen


15 november 2020: “Traktoatie”


12 oktober 2020: Pijn is fijn!


18 september 2020: Ren voor je leven!


5 september 2020: Lekker-in-je-vel-jurk


25 augustus 2020: Ad libitum (vreet maar raak)


18 augustus 2020: Wie dut mie wat vandaage


7 austus 2020: Flexibele werkplek


30 juli 2020: Slimme weegschaal?


15 juli 2020: Ik eis IJS!


13 juli 2020: Levenslang of Lang zal je leven?


9 juli 2020: Nije Eerappels


8 juli 2020: Emotie-eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *