Dát heb je verdiend!

“Dat wijntje heb ik nu echt verdiend” of “Wat een rotdag, nu mag ik wel een reep chocola”

Herken je deze gedachten bij jezelf? Dan is het tijd om hier eens serieus bij stil te staan. Waarschijnlijk ben je erg gevoelig voor emotie-eten. Want is het eigenlijk niet heel vreemd dat je je prestaties moet belonen met iets wat heel ongezond is? Dat je jezelf troost met een stuk chocola of een zak chips? Of nog erger; met alcohol?

Ervaar je het ook echt als beloning voor een dag hard werken? Of is het gewoon een smoesje om toch die fles wijn open te trekken? Helpt de reep chocola na een vervelende ervaring? Of voel je je eigenlijk nog veel ellendiger als je hem op hebt?

Is het niet zo dat een stuk waardering of een compliment over je geleverde prestatie je veel meer opleveren? En als je je rot voelt, zouden dan een goed gesprek of een leuke afleiding niet beter helpen? Dit zijn misschien confronterende woorden maar als je je hierin herkent, dan is het tijd voor actie!

Wees gewoon eens trots op jezelf en geniet van je resultaten, je mag jezelf ook best eens een compliment geven! Zoek afleiding en beloning in gezonde dingen; een wandeling, een fijn telefoongesprek, ga in bad, knuffel met de hond, ga je tanden poetsen, maak een lekkere fruitsalade, gun jezelf een half uurtje relaxtime met een boek en lekkere thee/koffie…….

Die wijn, chips of chocola heb je niet verdiend en het helpt geen reet als troost. Wat je wel verdient, is een gezond lichaam waar je goed voor zorgt. Dát is pas een welverdiend compliment waard!