De knop om…

Eén van de vragen in mijn intake-formulier is: Wat verwacht je precies van mij en van de begeleiding. 6 van de 10 keer krijg ik dan als antwoord; de knop moet om. De andere 4 keer is het antwoord; een stok achter de deur. Meestal worden beide antwoorden gegeven. En zo raar is dat niet, we hebben het gevoel dat we radicaal iets moeten veranderen in ons eetpatroon om het gewenste resultaat te bereiken. En daar hebben we motivatie voor nodig.

Helaas hebben we geen “hoofd”-schakelaar die we om kunnen zetten van SNOEP UIT naar GROENTE AAN of WIJN UIT naar WATER AAN. Ik geloof niet dat er een knop is. Ik noem het liever een mengpaneel. Met heel veel verschillende schuiven waar je, afhankelijk van de omstandigheden, mee kan fine-tunen. Als je je leef- en eetpatroon gezonder wil maken, dan beweeg je langzaam de schuiven weg van je oude gewoonten. Schuifje water drinken aan, schuifje bewegen omhoog; de ene dag kan dat een stukje verder dan de andere. Soms gaat het schuifje groente even naar beneden; omdat bijvoorbeeld het effect “weekend” aanstaat. Dit geeft niks, op maandag zet je groente+fruit+water even weer op maximale input. Of de equalizer “slaap” staat niet goed afgesteld waardoor het schuiven aan de knoppen niet het gewenste effect heeft.

Ieder mens heeft zijn eigen configuratie, alle schuifjes hebben hun eigen ideale afstelling. Afhankelijk van je lichaam, je stemming, je omstandigheden, je gezondheid etc etc. Daarom lever ik ook alleen maatwerk, ieder mens is anders en alle knoppen en schuiven hebben een eigen fine-tuning nodig om met elkaar in balans te zijn.

En hoe zit dat dan met die stok? Klinkt nogal als een agressief middel. Ik heb geen stok achter de deur staan om jou mee te slaan, ik reik je hooguit een stok om op te leunen als je het moeilijk hebt. Motivatie zit voornamelijk in jezelf, ik help jou alleen de juiste schuifjes met de juiste afstelling te vinden zodat die stok uiteindelijk helemaal de deur uit kan.