Saboteurs en supporters van je verbranding – de ene calorie is de andere niet – 2

Deel 2 – vette hap versus vette vis

Dat de simpele optelsom van minder calorieën innemen dan je verbrandt niet echt opgaat als je wil afvallen, wordt steeds meer bekend. De ene calorie gedraagt zich namelijk heel anders dan de andere. Als je 200 kcal binnenkrijgt uit groente, dan heeft dat een heel ander (uiteraard positiever) effect op je metabolisme dan 200 kcal uit een gevulde koek. Daarom geloof ik ook niet in enkel calorie-beperking of een zogenaamd punten-dieet. In deze serie artikelen wil ik hier iets dieper op ingaan.

Kroket versus zalm

Weet jij wat het hoofdbestanddeel van een kroket is?

Qua calorieën doen ze niet voor elkaar onder. Een mootje gebakken zalm van 125 gram bevat 275 kcal en een kroket (een flinke van de snackbar) bevat 272 kcal. Ze leveren in principe dezelfde energie.

100% zalm

Maar kijk eens naar de overige voedingswaarden. In het groen zien we waar ze gelijk op scoren; de kcal, totale vetten, calcium, zink en vitamine A (van de laatste 3 zijn de hoeveelheden verwaarloosbaar). De grote verschillen zie je in het geel. Hier scoort de zalm met name op eiwit, kalium, magnesium, de B-vitamines, vitamine D en fosfor. Een klein plusje voor de kroket op vezels (echter is de aanbevolen hoeveelheid vezels 40 gram per dag) en op ijzer (voor vrouwen is de ADH 11-16 gram per dag).

De kroket scoort rood op koolhydraten, aangezien dit “foute koolhydraten” zijn die uit het paneermeel komen. Ook bevat een kroket erg veel natrium. Je bent inmiddels denk ik wel overtuigd dat een zalmmoot sowieso gezonder is, maar wat doet het nu voor je metabolisme?

Waarom is de kroket een saboteur en zalm een supporter?   

Vetten

Op het eerste gezicht lijken ze bijna gelijk te scoren. Echter scoort de kroket 100 punten op verzadigd vet. Dit zijn de ongezonde vetten. De vetten in vis zijn deels omega 3-vetzuren welke je beschermen tegen aandoeningen aan hart-en bloedvaten. Ook beïnvloeden de vetten uit de zalm je hormoonhuishouding op een gunstige manier. Ze zorgen voor een constante bloedsuikerspiegel en hebben een gezonde invloed op het hormoon leptine. Dit hormoon zorgt voor het verzadigingssignaal. Dit signaal is bij veel mensen verstoord.

Eiwit

Zalm is echt een kampioen-leverancier van hoogwaardige eiwitten. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel. Dit komt omdat je lichaam hard moet werken om ze af te breken, dit kost meer tijd én energie. Eiwit heeft een regulerende functie op je hormoon ghreline; ook wel hongerhormoon genoemd. Eiwitten leveren belangrijke bouwstenen voor je spieren en hoe meer spiermassa, hoe hoger je metabolisme, zelfs in rust.

Koolhydraten

De kroket levert bijna 21 gram koolhydraten, en dit zijn allemaal “foute” oftewel snelle koolhydraten. Deze worden snel omgezet in suikers, heeft jouw lichaam op dat moment de energie niet nodig, dan worden deze omgezet in vetreserves. Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen maar ook weer snel dalen zodat je binnen de kortste tijd weer trek krijgt (je ghreline-monster begint veel sneller te knorren).

PuurGezond

De vuistregel van PuurGezond is; hoe meer ingrediënten, hoe bewerkter het voedsel. Hoe bewerkter het voedsel, hoe slechter voor je gezondheid en je gewicht. Een kroket valt in de categorie bewerkt voedsel: de ingrediëntenlijst is MEGAlang. Bedenk dat de volgorde bepaald wordt door het aandeel van het ingrediënt. Een kroket bevat dus voornamelijk water en maar 14% rundvlees.

Kroket: Ingrediënten:
Water, rundvlees 14%*, TARWEbloem, paneermeel (TARWEbloem, volkoren TARWEmeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), kippenEI-eiwit, natuurlijk aroma (SELDERIJ), zout, rundergelatine, groenten (ui, knoflook), getextureerd TARWE-eiwit (TARWE-eiwit, TARWEgluten, TARWEbloem, kleurstof: E150d), TARWEzetmeel, dextrose, specerijen, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, kruiden, emulgatoren: lecithine, E450 en E452. *komt overeen met 10% gekookt rundvlees.

Zalmmoot: Ingrediënten: 100% atlantische zalm

Conclusie

Moet ik nog een conclusie trekken? Dit heb je zelf inmiddels wel gedaan denk ik. Junkfood “doet” niks voor je lichaam, behalve vullen. Het zijn saboteurs van je metabolisme. Een stukje vette vis levert waardevolle voedingsstoffen en ondersteunt je stofwisseling. Wil je weten waar jouw supporters en waar de saboteurs zitten in je huidige eetpatroon? Neem eens contact met me op, dan kijken we er samen naar.