De Piramide van Chocotoff

Waar heb je nu écht behoefte aan?

Piramide van Maslow versus Piramide van Chocotoff

De psycholoog Maslow deed onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt, waar hun primaire behoeften liggen en wat mensen motiveert. Dit resulteerde in zijn welbekende piramide van Maslow. In principe zou je elke behoefte kunnen vangen in één van de 5 lagen.

Waarom bij veel mensen de piramide er dan toch vaak uitziet als de “piramide van chocotoff” is dan ook een raadsel. We denken vaak dat we chocola MOETEN want we hebben een rotdag gehad, waarschijnlijk hebben we gewoon iets nodig uit de derde laag van Maslow; liefde en genegenheid. We zoeken troost.

Ben jij ook iemand die eet uit verschillende emoties? Verveling, verdriet, geen zelfvoldoening, gebrek aan sociaal contact, op zoek naar veiligheid? Probeer eens de vertaling naar de Piramide van Maslow te maken. Ga eens na in hoeverre jouw piramide in balans is, en bedenk hoe mooi het is om de top te bereiken? Jezelf ontplooien en ontwikkelen en TROTS op jezelf zijn! Geeft dat niet veel meer bevrediging dan een pot Ben & Jerry’s weg lepelen? Lees hier de volledige blog.