“Traktoatie”

Zaterdagavond uit bad
Joop (7) en Tiny (6) net uit bad

Dit zijn mijn broer Joop en ik. Op zaterdagavond, fris uit bad en vlak voor het moment dat we een bakje chips kregen. Nibbits of Chipitos in een klein oranje plastic bakje. Soms mocht er Spoetnik bij. Wat een feestje!

De andere dagen van de week kregen we fruit in het bakje, of was er gewoon geen bakje. Van de week had ik het met meerdere cliënten over doseren en verleidingen weerstaan. Hoe moeilijk dat gewoon is als je onbeperkt toegang hebt tot allerlei minder gezond lekkers. Ik moest ineens denken aan de ontzettend lieve ouders van schoonzus Annie waar we, toen ik iets ouder was dan op deze foto, vaak gingen logeren. Hij dronk graag Beerenburg; maar nooit te vaak of teveel want “aans ist gien traktoatie”.

En wat had die man gelijk! Want voel je je nu écht lekkerder als je élke dag chips, chocola of alcohol neemt? En zou je niet trots zijn op jezelf als je sterk genoeg bent om dit te weerstaan en gezondere keuzes te maken? Helaas bewaken onze moeders de bakjes niet meer en komt het nu neer op onze eigen motivatie en discipline.

Ik zou zeggen; vul je bakje ook eens wat vaker met fruit of rauwkost. Als je hem dan wél vult met minder gezonde keuzes, doe dit niet te vaak en GENIET dan extra van de “traktoatie”