Tiny’s Taferelen

Het effect van de avondsnack

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is snack-voor-TV.jpeg
Die bak chips is sneller leeg dan je doorhebt!

Vasten is momenteel een hype. Schema’s van 18/6 of 16/8 waarbij 18 uur niets wordt gegeten en gedurende 6 uur alle hoofdmaaltijden worden genuttigd zijn populair. Persoonlijk vind ik dit iets te ver gaan. Het is op den duur lastig om vol te houden. Toch zitten er voordelen aan deze levenswijze en met name het niet meer eten in de avond kan vruchten afwerpen in het afvalproces. De nieuwste studies neigen steeds meer naar 3 goede hoofdmaaltijden ipv het principe van 5-6 eetmomenten per dag. Elk lichaam werkt anders, de een zal er gevoeliger voor zijn dan de ander, maar het is het proberen waard! Lees hier verder over de voordelen van niet meer eten in de avond

Omdat het mág

“Ik zie echt een beetje op tegen de vakantie want dan kom ik meestal 2 kilo aan” of “ja maar straks is het vakantie, dan MAG het!”. Twee uitspraken die ik afgelopen weken gehoord heb. Wat is dat toch met het fenomeen “vakantie” of “weekend”. Is dat onze vrijbrief om LOS te gaan? Ik hoor zo vaak om me heen mensen tegen zichzelf zeggen; ja maar het MAG nu.

Ik vraag me dan meteen af; als het in deze paar weken mag, wat doe je dan in godsnaam in die andere 48 weken van het jaar? Lees verder…

U heeft uw bestemming bereikt

Op zondagmorgen gaan we meestal een uurtje ATB-en. Vanmorgen was het grijs en donker en er dreigden buien, maar na wat twijfel zijn we toch op weg gegaan. We hadden nog niet echt een route bedacht, we zouden wel zien. Dus we fietsten maar wat, op een gegeven moment sloegen we linksaf en ineens hadden we een strálende zon. Ik zei tegen Bert; is het niet vaker zo dat je een afslag neemt en je dan verrast wordt door wat op je pad komt? Ik ben net 50 geworden en mijn praktijk bestaat 6 juli 1 jaar. Het zijn van die momenten dat je wat terugkijkt en mijmert over je levenspad….<Lees verder>

Baas in eigen bord

Team Rosé of Team Rivella?
Gelijkspel qua gezelligheid!

Ik had gisteravond een hele fijne gezellige avond met mijn beste vriendin. Zij zat aan de rosé en ik aan de rivella. Tegenwoordig sla ik de alcohol even af omdat ik me daar het beste bij voel. Uiteraard wordt dat gerespecteerd en geaccepteerd maar dat is lang niet altijd zo! Hoe komt het toch dat we onszelf of anderen eten of drinken opdringen omdat we “mee moeten doen” of “omdat het zo gezellig is”? Lees er alles over in mijn blog – Baas in eigen bord

Stress is geen smoes!

Wat doe jij met stress
en wat doet stress met jou?

“Stress is geen smoes”. Deze titel kan je op twee manieren opvatten. Stress is een veelgehoord antwoord als oorzaak voor allerlei klachten en hoor ik vaak als argument als dingen niet gaan zoals ze moeten gaan. Of als het even niet lukt om goed te eten en af te vallen. Maar klopt dat wel? Heeft stress zoveel invloed? En ga je van stress écht meer eten of moeten we schoorvoetend toegeven dat het een smoes is om die zak chips goed te praten? Lees <verder>

PuurGezond met de paplepel

Mijn ouderlijk huis met de moestuin op de voorgrond

PAPLEPEL

Puur en onbewerkt eten is hip and happening. We gaan naar de (biologische) boer en laten pakjes en zakjes steeds meer links liggen. Biologisch dynamisch is een trend. Veel mensen zijn hier heel bewust mee bezig en proberen hun eetpatroon hierop aan te passen. Op mijn post over kefir kwam een reactie dat mijn moeder dat vroeger ook gewoon in de keuken had staan. Ja inderdaad! Nu ik erover nadenk is PuurGezond eten mij met de pap-lepel ingegoten. Helaas was dat vroeger ook wel eens karnemelkse pap, dat kon ik dan minder waarderen. En die kefir van toen vond ik echt om te gruwen…. <lees verder>

Saboteurs en supporters van je verbranding – de ene calorie is de andere niet – 5

DEEL 5 – METEN IS WETEN

Meten is weten

Niet iedereen zal het eens zijn met bovenstaand standpunt. En als je mijn andere artikelen in deze serie hebt gelezen, dan weten we dat de ene calorie de andere niet is. Het klinkt dus wat controversieel als ik nu ga zeggen dat ik er toch voorstander van ben om ze te tellen. Én ik ben voorstander van wekelijks wegen. Zeker als je begint met anders eten en afvallen, dan is het goed om je bewust te worden van wát je eet. Het is belangrijk om je lichaam te leren kennen, maar ook om van diverse producten de voedingswaarde te weten. Op een gegeven moment weet je wat je “hebben” kan en wanneer de balans omslaat naar de verkeerde kant. <lees verder>

Saboteurs en supporters van je verbranding – de ene calorie is de andere niet-4

Suiker kent vele vermommingen
maar suiker blijft suiker

DEEL 4 – SUIKER: DE SLUIPSCHUTTER MET VELE SCHUILNAMEN

Tijdens een kennismaking vroeg een cliënte of ik honing in haar thee wilde doen “want dat is immers beter”. Ik vroeg “beter waarvoor?” Ze dacht beter voor de lijn want “honing is immers geen suiker”. En hier hebben we sluipschutter nummer 1 want honing IS gewoon suiker. Honing bevat weliswaar ook een ienieminie hoeveelheid sporenelementen, mineralen, vitaminen en eiwit. Maar die hoeveelheid is te weinig om een bijdrage te leveren aan wat je totaal aan deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Honing wordt gemaakt door bijen daardoor denken sommige mensen dat het beter is dan suiker, het is tenslotte natuurlijk. Maar suiker komt ook uit de natuur, het komt bijvoorbeeld van suikerbieten en suikerriet. <lees verder>

Saboteurs en supporters van je verbranding – de ene calorie is de andere niet

DEEL 3 – HET VERSCHIL DAT ÉÉN CALORIE KAN MAKEN!

Zoals al eerder genoemd in de inleidingen van deze serie artikelen over supporters en saboteurs van je metabolisme; de ene calorie is de andere niet. Vandaag wil ik het hebben over het verschil dat 1 enkele calorie kan maken! Dit is het verschil van die ene calorie uit light frisdrank. Ik wil alvast wel vermelden dat de meningen en studies over light frisdrank enorm uiteen lopen. Het Voedingscentrum redeneert nog op de “ouderwetse” manier, een calorie is een calorie en in het kader van afvallen kan je beter light frisdrank drinken dan gewone frisdrank. Ik, en velen met mij, ben het hier niet helemaal mee eens.

De ingrediënten van cola light: Koolzuurhoudend water, kleurstof caramel, caffeïne, fosfor‐ en citroenzuur, aspartaam*, acesulfaam‐K, smaakstoffen (inclusief caffeine),  natriumbenzoaat (conserveringsmiddel). * bevat phenylaline. Energie per glas 0,6 kcal. <lees verder>

Saboteurs en supporters van je verbranding – de ene calorie is de andere niet – 2

DEEL 2 – VETTE HAP VERSUS VETTE VIS

Dat de simpele optelsom van minder calorieën innemen dan je verbrandt niet echt opgaat als je wil afvallen, wordt steeds meer bekend. De ene calorie gedraagt zich namelijk heel anders dan de andere. Als je 200 kcal binnenkrijgt uit groente, dan heeft dat een heel ander (uiteraard positiever) effect op je metabolisme dan 200 kcal uit een gevulde koek. Daarom geloof ik ook niet in enkel calorie-beperking of een zogenaamd punten-dieet. In deze serie artikelen wil ik hier iets dieper op ingaan. <lees verder>