Emotie eten

“maar het is zo lekker”, “ik heb het verdiend”, “ik MOET nu chocola”, “ik voel me rot dus ik mag chips”, “doe gezellig mee, neem een wijntje”….. Herken je ze? Mooi! Dan herken je de emotie-eter.

Als ik nu zeg dat ALLES wat je eet of drinkt wat niet tot doel heeft om aan de noodzakelijke energiebehoefte van je lichaam te voldoen emotie-eten is, dan zal je misschien schrikken. Iedereen is op zijn tijd een emotie-eter.

Die wijntjes die op vakantie lekkerder smaken dan thuis, de gezellige vrijdagmiddagborrel, het snoepje dat je je kind geeft als beloning of troost. Ik kan honderden voorbeelden noemen. En op zich is dit niet fout, maar als je worstelt met je gewicht of je probeert heftige negatieve emoties weg te eten dan is het tijd om aan de bel te trekken. De kunst is om emotie-eten te herkennen, erkennen en op zoek te gaan naar de oorzaken. Welk gevoel zit hier achter?

Het hoeven niet altijd negatieve gevoelens te zijn. Emotie-eten/drinken ontstaat ook als je gewend bent om alles te vieren met eten en drinken of als je jezelf graag beloont met iets lekkers. De term “gezelligheids-eters/drinkers” zegt ook genoeg denk ik.

Maar ik hoop niet dat jullie me minder gezellig vinden als ik eens NEE zeg, mezelf liever beloon met een warm bad, een wandeling, even tijd voor mezelf om te Netflixen of te lezen. En ik ben ook best gezellig met een frisje en een bakje rauwkost!