Tips en begeleiding voor beginners
Waarom ik ben gaan hardlopen en waarom ik zeker weet dat iedereen het kan, kunnen jullie lezen in mijn blog “ren voor je leven”. Met de tips en het schema op deze pagina wil ik jullie ook graag op weg helpen. Ben ik specialist? De hardloopmaestro? Officieel instructeur? Nee, dat niet. Wel loop ik al 20 jaar, heb ik zelf heel veel clinics en cursussen gevolgd bij o.a. Simon Vroemen, Gerard Nijboer, diverse loopgroepen en liep ik jaarlijks de 4 Mijl clinic. Ook heb ik me goed ingelezen. Wat ik zelf heb gemist waren de begeleiding en tips voor de absolute beginner, die ook nog eens overgewicht had. Daarom wil ik mijn tips en ervaringen met jullie delen.
Allereerst… laat je niet afschrikken door de term “hardlopen”, noem het wat je wil… joggen, dribbelen, ook al ben je niet sneller dan een snelwandelaar. Whatever! Lopen is lopen en dat doet iedereen op zijn/haar eigen tempo.
De voorbereiding
Medisch
Hardlopen is redelijk blessuregevoelig, zeker als je wat overgewicht hebt. Twijfel je of je dit wel moet gaan doen, check dit dan eens bij je huisarts. Blessures zijn vaak het gevolg van overtraining en overbelasting. Je zult zien dat we heel erg langzaam opbouwen, zo beperk je blessures maximaal. Uiteraard loop je op je eigen risico.
Schoenen
Hoe gaan we beginnen? Schaf niet meteen superdure schoenen aan. In het begin loop je nog niet zo intensief en niet zo lang. Wil je hier wel serieus mee verder (die inschatting kan je na een week of 3 wel maken), dan adviseer ik absoluut om op een gegeven moment goede schoenen met voldoende demping te kopen. Zeker als je wat overgewicht hebt. Laat je eventueel adviseren bij een sportzaak. Zelf loop ik graag op Asics of Brooks.
Kleding
Hetzelfde geldt voor kleding, gewoon lekker zittende kleding volstaat zeker in het begin. Tuurlijk is het leuk om op een gegeven moment een kek pakje aan te schaffen. Investeer dan minstens in een goed wind-waterdicht en opvallend jack. Maar in de aanloop volstaat een veiligheidshesje ook natuurlijk. Voor de dames geldt wel; koop een goed passende (dus net iets te strakke) sportBH, ik heb zelf graag van het merk ShockAbsorber maar heb ook heel goede ervaringen met de sportbh’s van Lidl. Als je nog niet zeker bent of je hier echt mee door wil gaan, zou ik het eens proberen met de laatste. Verder is een dun regenjasje een optie. Mijn motto is; slecht loopweer bestaat niet (behalve als het glad is), slechte kleding wel!
Stopwatch / hartslagmeter
Investeer minimaal in een stopwatch maar koop het liefst een activity tracker met hartslagmeter/stappenteller. Het is namelijk ontzettend motiverend om te zien hoever je loopt en hoeveel je verbrandt. Zeker voor beginners is een hartslagmeter echt aan te raden, het is belangrijk om je lichaam te leren aanvoelen en om niet te hard van stapel te lopen. Dit doe je door je eigen hartslag goed in de gaten te houden. Met een hartslagmeter kan je zelf een testje doen waar je maximale hartslag ligt, je kan ook uitgaan van de standaardregel: maximale hartslag is 220 minus je leeftijd.
Het schema
Ik vind het vaak wat ontmoedigend zo’n schema… Mijn schema beslaat 10 weken met als doel 15 minuten onafgebroken hardlopen. Het is even doorzetten maar als je dat kwartier eenmaal gehaald hebt, dan bouw je daarna makkelijk verder uit. Lopen met een schema is in het begin wat lastig, je moet immers op allerlei dingen tegelijk letten maar vooral op je horloge. Daarom loop ik zelf nooit met muziek tijdens de opbouw. Een alternatief is om te gaan hardlopen met een geluidsschema zoals bv van Evi. Dat is heel persoonlijk; ik vind het niks omdat ik het lastig vind om me daarop te concentreren.
hardloopschema downloaden:
Kladbriefje
Schrijf het schema uit op een kladpapiertje of op je hand. Zelf laat ik de minuten dan doortellen. Het schema voor dag 1 staat dan dus zo op mijn hand: 15-2.15-2.30-4.30-4.45 etc etc. Zo hoef je niet te onthouden hoe vaak je al gedribbeld en hoe vaak je gewandeld hebt.
Plan het lopen in, uiteraard mag je wel eens een rustdag omwisselen maar probeer voor jezelf vaste dagen en tijden aan te houden. Op de rustdagen mag je wel andere sporten doen! Zeker als je spierpijn hebt is een rondje fietsen bijvoorbeeld prima. Zoek eventueel een loopmaatje.
Waar ga je lopen?
Het prettige van hardlopen is dat je het altijd en overal kan doen, je hebt er maar weinig voor nodig. In het begin is het aan te raden om op zachte ondergrond te lopen, een bospad is dan ideaal. Loop je wel op de verharde weg, zorg ten eerste dat je veilig loopt. Let er ook op dat je niet op “bolle” klinkerwegen gaat lopen, dit is funest voor je knieën en enkels. Laat je niet weerhouden door kou of regen.
warming up
Dribbel jezelf een beetje warm, zwaai je armen en benen lekker los. Doe wat rek- en strekoefeningen. Ook voor de warming-up geldt; dit moet bij je passen.
TEMPO
De allergrootste beginnersfout is denk ik wel; te hard van stapel lopen. Loop rustig in een dribbelpasje. Houd je hartslag in de gaten! Je maximale hartslag ligt op 220 minus je leeftijd. De ideale loophartslag kan je uitrekenen met de formule van Karvonen:
De formule van Karvonen
Dit is een wiskundige formule die je helpt om trainingszones te berekenen. De formule gebruikt maximale- en rusthartslag, en de gewenste trainingsintensiteit. Hieruit komt de bijbehorende trainingshartslag.
Trainingshartslag = ((max Hf − rust Hf) × %Intensiteit) + rust HF
Voorbeeld: mijn maximale hartslag (220 minus leeftijd) is 169, mijn rusthartslag gemiddeld 52 . Als beginner moet je niet hoger dan op 80% intensiteit trainen. De ideale trainingshartslag = (169 – 52) x 0,80) + 52 = 145. Rusthartslag is simpel te meten door een kwartiertje te gaan liggen in de ochtend (voordat je gesport hebt) en dan te meten. Maximale hartslag is te schatten met de ‘220 minus leeftijd’ formule, of te achterhalen via een intensieve test. Of schaf een goed sporthorloge aan dat dit aangeeft.
Let wel; dit is echt een vuistregel. Voel aan wat voor jou prettig is en wat je kan volhouden. Je moet niet “dood” gaan en tussendoor ook nog een woord kunnen uitbrengen! Denk je in het begin… dit is peanuts! Prima, maar laat je zelf niet verleiden om stappen uit het schema over te slaan.
Loop ontspannen!! Houd je schouders laag en laat je handen ontspannen. Maak geen gebalde vuist. Maak kleine pasjes. Zeker in het begin moet je staplengte niet te groot zijn, ook dit verhoogt weer de kans op blessures.
Hardlopers zijn zeker geen doodlopers!
Een motivatiedipje kan iedereen krijgen. Als je een dip hebt als gevolg van een blessure neem dan rust maar blijf wel bewegen in de vorm van fietsen of wandelen en pak het schema van de week ervoor weer op. Heb je gewoon even geen zin? Bedenk dan wat voor gezondheidsvoordelen hardlopen heeft:
- je lichaam wordt een calorie-verbrandingsmachine
- je gaat endorfine aanmaken, als je wat meer ervaren bent kan je zelfs een runners-high ervaren
- het is dé perfecte manier om stress kwijt te raken
- je ontwikkelt je grote spiergroepen beter met als resultaat strakke billen en benen
- meer spieren betekent meer verbranding
- goed voor hart en bloedvaten
- de KICK dat je dit gewoon kán
Lees je in!
Ik vind het altijd motiverend om achtergrondinformatie te lezen. Deze boeken zijn echte aanraders:
- Jezelf Slank Lopen – Ulrich Pramann
- Loop! – Gerard Nijboer en Kees Kooman