Berkensap
Berkensap wordt steeds meer een gezondheidshype, momenteel vooral populair in Amerika. Maar de gewoonte om in het voorjaar sap af te tappen van berkenbomen bestaat al eeuwen. Het tappen moet in het vroege voorjaar gebeuren, als de sapstroom volop op gang komt en vóórdat de blaadjes zich vormen. De boom heeft daarna zelf zijn sappen weer nodig en het sap wordt troebel. Maart is het meest ideaal.
De medicinale werking is heel breed. Berkenwater bestaat voor 95% uit water, water dat de boom uit het grondwater haalt en perfect gezuiverd aanlevert. Daarnaast bevat berkenwater xylitol, aminozuren, proteïnen, vitaminen en mineralen. Hieronder een opsomming van de toegeschreven gezondheidseffecten:
- Berkensap wordt traditioneel gebruikt als haarwater, het zou als anti-roos werken. Zo kennen we het ook van de drogist natuurlijk.
- Werkt anti-septisch en jeukstillend bij exceem of andere huidaandoeningen.
- Werkzaam tegen reumatische klachten, vermoeidheid, artritis en gewrichtspijn
- Werkt zuiverend, goed voor nieren en lever. Prima drankje om mee te detoxen
- Ontsmettende werking op bv brandwonden
- Xylitol zorgt voor natuurlijke bescherming tegen gaatjes. Dankzij de ontsmettende werking is berkenwater daarom een fijn mondwater
- Dankzij de frisse smaak en de iets aanwezige natuurlijke suikers is het zeer geschikt als sportdrank en caloriearm.
Een nadeel van berkensap is dat het slecht houdbaar is. Slechts 3-5 dagen in de koelkast. Invriezen of pasteuriseren is een optie maar dit gaat zeker ten koste van de kwaliteit. Het is dan ook een groot voordeel als je zelf kan tappen. Dit is echt supereenvoudig! De meest handige methode is een tak afknippen en hier een fles aanhangen, de “knip” gaat bloeden en zo laat je het sap in je fles lekken. Deze manier van tappen gaat niet zo snel maar vergt ook weer minder van je boom, vooral voor jonge bomen is dit geschikt.
Heb je een grote sterke berkenboom dan kan je echt een tappunt boren. Boor een gaatje tot halverwege de stam, slangetje erin en in je fles leiden en klaar! Het gaatje kan je later afsluiten met een houtprop of een deuvel. Dit is natuurlijk wel meer belastend voor de boom omdat je op deze manier líters essentiele sappen af kan tappen. Houd je tappunt daarom goed in de gaten dat hij niet blijft lekken. Een overbelaste berk zal later in blad komen.
Het állerlekkerst vind ik versgetapt sap, zo uit de boom. En dan het liefst in de vroege ochtend, lekker koud op de nuchtere maag!