HELP, mijn jojo is stuk!

Dit ben ik; aan beide kanten van de jojo. De foto rechtsboven is gemaakt in 2016 en de slanke foto links in 2018; een verschil van 15 kilo over 2 jaar. Mijn jojo is de afgelopen jaren best vaak op en neer geweest. Soepdieet, Sonja Bakker, streng koolhydraat-arm, calorieën tellen, ik heb het allemaal gedaan. Een crash-dieet heet niet voor niets zo. Je lichaam crasht letterlijk, je jojo gaat stuk…..

een verschil van 15 kilo!
Hoezo “jojo stuk” zul je misschien denken? Het is toch simpel? Gewoon minder eten en meer bewegen. Maar het saboteren van je metabolisme bestaat wel degelijk. Door veelvuldig lijnen om vervolgens weer aan te komen bestaat de kans dat je blijvend je verbranding vertraagt.

Je vermogen om vet te verbranden neemt soms wel met 15 tot 20% af omdat de waarden van de hormonen die de stofwisseling reguleren dramatisch dalen. Ook “leert” je lichaam steeds efficiënter om te gaan met energie, je schiet in de spaarstand. Enerzijds verbrandt je lichaam minder, anderzijds kom je sneller aan als je meer eet. Dit komt omdat de hypothalamus in je hersenen in de war raakt (zie ook mijn blog; hamstereeeen). Je hersenen zijn constant gefocust op het voorkomen van hongersnood en je ervaart hierdoor meer honger. Tel hier een minder snelle verbranding bij op en je weegschaal slaat door!

Overtollig vet heeft een negatief effect op je immuunsysteem.

Mijn jojo was ook stuk. Maar wat ook stuk is, is mijn afweermechanisme. Ik heb immuundeficiëntie wat betekent dat ik enkele belangrijke groepen afweerstoffen mis. Dit weet ik sinds 3 jaar. Rond deze tijd ben ik ook begonnen met mijn opleiding en heb ik veel geleerd en gelezen over de rol van vetcellen in relatie tot je immuunsysteem. Zoals ook in de recente corona-onderzoeken wordt aangetoond, vormt overtollig vet een groter risico op ontstekingen. En dat is nu net waar ik niet op zit te wachten. En jij waarschijnlijk ook niet. Bovendien zenden vetcellen continue “foute” signalen uit die je immuunsysteem in de war maken en ook nog eens je eetlust aanwakkeren.

Gezond eten, gezond leven, afvallen én genieten gaan hand in hand. De jojo de deur uit!

Het ongezonde jojo-effect en de noodzaak om goed voor mezelf te zorgen zijn voor mij aanleiding om me te focussen op een gezonde manier om af te vallen. Ik wil vooral gezond eten en leven én bovenal genieten! En hoe lekker is het als die twee hand in hand gaan! De PuurGezond levenswijze vormt hiervoor de basis. Door te zorgen voor balans in alle lagen van de piramide; van water tot groente en van bewegen in de buitenlucht tot een goede nachtrust, komt je hormoonhuishouding in balans. Je stofwisseling herstelt en je hamster durft weer te eten.

Heel langzaam is mijn jojo zich aan het herstellen; door puur en gezond te eten val ik langzaam af en voel ik me lekker in mijn vel. Mijn jojo gaat de deur uit!

Bronnen:

Civas opleiding “emotie eten” – Leibel en Rosenbaum

De Hamster in je Brein – Felix Kreier en Maarten Biezeveld