HET MONSTER IN JE BREIN!

de amygdala is een gevaarlijk monster

π‘Ίπ’‚π’Žπ’†π’ π’Žπ’†π’• 𝒅𝒆 π’‰π’‚π’Žπ’”π’•π’†π’“ π’ƒπ’“π’†π’π’ˆπ’• 𝒅𝒆 π’‚π’Žπ’šπ’ˆπ’…π’‚π’π’‚ 𝒔𝒕𝒓𝒆𝒔𝒔 𝒆𝒏 π’…π’†π’‘π’“π’†π’”π’”π’Šπ’†

DE HAMSTER

Ik schrijf regelmatig over de hamster in je brein (https://www.tinyslomp.nl/hamstereeeeen/), de hamster staat voor de hypothalamus die je continu aanzet tot eten. Stress heeft ook invloed op de hypothalamus en stimuleert de stress-as om cortisol te produceren. In een normale hoeveelheid is cortisol prima, het zet je hypocampus aan om je hamster weer te kalmeren. Niks aan het handje.

TEVEEL CORTISOL => VETOPSLAG

Maar bij langdurige stress gaat jouw hypocampus minder goed functioneren; je wordt vergeetachtig en je leervermogen neemt af. Ook stimuleert een teveel aan cortisol vetopslag in de buik, nΓ©t waar je het niet wil hebben. Je hypocampus is steeds minder goed in staat om stress te reguleren.

HET MONSTER AMYGDALA

En dan krijgt het monster in je brein vrij spel; de amygdala. De naam klinkt als een gevaarlijke spin, het is het gedeelte in je hersenen waar je negatieve emoties en negatieve herinneringen opgeslagen liggen. Samen met zijn handlanger de hamster, een gevaarlijk duo! Je bent sneller geneigd tot negatief denken en tot emotie-eten.

MONSTERS TEMMEN

De amygdala, maar ook je hamster kan je temmen door:

-regelmatig bewegen

-goed slapen

– muziek luisteren

– je empathisch vermogen activeren.

– gezonde leefstijl in het algemeen

Meer weten; bekijk dit interessante filmpje van Eric Scherder over de gevolgen van chronische stress.

Hulp nodig bij het temmen van je monsters? Ik help je graag!