Kilo-knaller!

Hoe is het jullie vergaan in december? Deze foto-collage geeft mijn maand goed weer; het was gezellig, heb teveel gegeten, was teveel uit mijn ritme en de balans raakte wat zoek. December was voor mij echt een kilo-knaller, ondanks de tips die ik met jullie gedeeld heb, ben ik toch wat aangekomen. En ja…. je mag ook weten hoeveel….

Bijna 2 kilo! Het is zelfs meer geweest maar gelukkig heb ik de afgelopen dagen redelijk mijn balans terug gevonden. Verder heb ik enorm genoten van deze feestmaand. De lockdown heeft op mezelf niet heel veel impact, ik heb de belangrijkste mensen om me heen en ik werk toch al vanuit huis. Verder vermaak ik me prima thuis. Maar die kilo’s zijn wel een dingetje! Ik heb al van diverse mensen de vraag gehad hoe ik dat dan voor mezelf oppak. Dan kom ik toch snel terug op de ouderwetse 3 R-en.

RUST; als je weinig energie hebt, je batterij laadt niet goed op, je slaapt slecht of je hebt stress, dan heeft je lichaam de neiging om dit te compenseren door te vragen naar “snelle” energie in de vorm van suiker. Liefst de combinatie van vet met suiker (chocola, koekjes, gebak). Probeer hier niet aan toe te geven, suiker vraagt om suiker en zo kom je in een cirkeltje. Voed je lichaam met waardevolle energie uit groente, fruit, zuivel en volkoren producten.

REINHEID; deze kan je letterlijk nemen. Ik heb al even heerlijk de keuken uitgesopt en de koelkast opgeruimd en ontsmet. Gooi of geef alle “verontreiniging” weg, daarmee bedoel ik aangebroken verpakkingen en calorierijk voedsel en andere verleidingen. Wil je niet alles weggooien, zet het dan in ieder geval uit het zicht! Ga eens even lekker opruimen, de kerstversiering mag nu écht weer naar zolder. Het cliché “een opgeruimd huis, zorgt voor een opgeruimd hoofd” mag je doorzetten naar je lichaam; tijd om op te ruimen! Even een paar dagen geen suiker, alcohol en “foute koolhydraten”, maar extra groente en fruit en heeeeeel veel water zorgen ervoor dat je de afvalstoffen beter kwijt raakt.

REGELMAAT; gedurende de decembermaand maar ook door de lock-down is het ritme en de regelmaat vaak zoek. Probeer deze toch zo snel mogelijk weer te herstellen. Pak je planner erbij; maak tijdsblokken per dag en plan hierin ook een flinke wandeling én ontspanning in. Wat je ook gaat plannen zijn je maaltijden en je boodschappenlijst. Terug naar 5-6 eetmomenten per dag, een goed ontbijt, gezonde tussendoortjes en een verantwoorde warme maaltijd.

Als je dit goed oppakt, dan knallen de kilo’s zo weer de andere kant op! Mocht je zelf hulp nodig hebben bij het zoeken naar balans of vragen over bovenstaande, dan weet je me te vinden!