Laat je niet voor de gek houden

#afvallenzonderdieet is bullshit

Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook… Ook ik gebruik de hashtags en slogans “afvallenzonderdieet”, “nooitmeerlijnen” en promoot dat je juist MEER mag eten in plaats van minder. Of dat je jezelf niets moet verbieden; niks moet en alles mag. Klinkt leuk allemaal he, maar ergens vind ik het ook misleidend want het klinkt alsof het allemaal vanzelf gaat. En dat gaat het zeker niet!

HET GAAT NIET VANZELF

Als jij iemand bent waar elke week de 5 P’s voorbijkomen in het weekmenu (pizza, pasta, pannenkoek, poffertjes, patat), waar elke avond de 4 C’s bij je op de bank zitten (chips, champagne, cola en chocola). Als je wars van groente en fruit bent, zelden zelf écht kookt, liever pakjes en zakjes gebruikt en je een broertje dood hebt aan bewegen dan wordt het hard werken. En dat geldt ook als bovenstaande gewoonten in mindere mate in jouw levensstijl voorkomen. Als jouw energie-intake vér boven je verbranding ligt, zullen we daar iets aan moeten doen. Meer eten? Ja prima, maar wel van producten waar je jezelf mee voedt in plaats van vult, en rekening houdend met de energiebalans. Uiteraard schrijf ik je geen streng dieet voor met een weekmenu, dat mislukt in 95% van de gevallen maar je zult wel aan de bak moeten om je gewoonten te veranderen. En dat gaat niet vanzelf, niet alles mag en sommige dingen moeten! Best streng he, maar dat valt mee hoor. Met goede begeleiding en een stappenplan gaat jou dit gewoon lukken!

ETEN OP GEVOEL

Ook dit is een stroming waar ik niet altijd evenveel mee kan. Mijn gevoel zegt mij namelijk veel te vaak; loop naar de voorraadkast en haal daar een zak m&m’s uit. Mijn gevoel heeft ook niet altijd zin in verantwoord koken en dan eindig ik bij de snackbar. Wij mensen staan inmiddels ver van intuïtief eten af, dit vermogen hebben we verloren in ons eerste levensjaar. Onze drang om te eten wordt inmiddels vooral bepaald door externe factoren. Het is goed om je daar bewust van te worden. Want luister eens écht naar dat stemmetje? Heb je die m&m’s verdiend na een lange werkdag? Is het dan niet logischer om jezelf gewoon een vet compliment te geven? “Hey! Goed gedaan vandaag”. Waar voel jij je uiteindelijk beter bij?

VAN A TOT Z

Als gedragscoach kan ik je helpen om met kleine stappen grote veranderingen aan te brengen. We onderzoeken je gewoonten, je gedachten en je triggers. We stellen doelen en zetten JOUW motivatie in. Samen gaan we aan de slag. Die 5 P’s mogen blijven, maar daar komt wel de P van PORTIE bij. Minder P en meer G van groente en genieten. Die C’s (cola, chocola, chips en champagne) gaan we terugbrengen in portie en aanvullen met W’s van water en wortels. En we gaan op zoek naar een vorm van beweging die bij jou past en die je leuk vindt. We gaan dit traject van A tot Z in; langzaam en stapsgewijs zodat de veranderingen niet al te rigoureus zijn. En nog belangrijker, met blijvend resultaat! Zonder mooie praatjes maar met optimale inzet van zowel jou als mij.

NO NONSENSE

Spreekt deze no nonsense aanpak jou aan? Kijk dan eens verder op mijn site naar mijn werkwijze en verschillende trajecten. Ik sta klaar om jou te helpen, zonder bullshit.