Nije Eerappels

9 juli 2020: Nije Eerappels

Vroeger thuis kregen we standaard op 10 juni, de verjaardag van mijn vader, nije eerappels. Het was zijn grote trots om de aardappelen altijd op tijd klaar te hebben. Wat een traktatie! En wat een werk om die voor ons grote gezin te rooien, schrappen, koken en de volgende dag te bakken.

Onlangs logeerde ik in het huis van mijn broer, hij had nije eerappels voor ons gerooid in z’n eigen moestuin. Die had ik al jaren niet meer gehad, veel fijne herinneringen kwamen boven. Ik heb ze schoongemaakt zoals mijn moeder dat deed, met de klomp in een emmer water. Daarna met de hand geschrapt, heerlijk weer die geur en de zwarte groeven in mijn duim op de koop toe. En ze smaakten SUBLIEM zou mijn vader gezegd hebben.

Velen hebben een haat-liefde verhouding met aardappelen, maar met een aardappel op zijn tijd is niks mis! Aardappelen zijn een bron van vezels en vitamine B6, leveren energie en zorgen voor een goede darmwerking. In de Schijf van Vijf vinden we de aardappel in het vak bij de brood- en graanproducten. Belangrijk bij deze producten is VARIATIE, varieer bij je warme maaltijd met aardappelen, volkoren pasta’s, zilvervliesrijst of volkoren couscous. Zo krijg je altijd voldoende voedingsstoffen en vezels binnen.

Voor de aanbevolen hoeveelheden kan je de website van het Voedingscentrum raadplegen. Uiteraard kan ik ook een advies op maat voor je maken.