Je MAG alles maar je MOET niks

“Ik zie echt een beetje op tegen de vakantie want dan kom ik meestal 2 kilo aan” of “ja maar het is weekend, dan MAG het!”. Twee uitspraken die ik regelmatig hoor. Wat is dat toch met het fenomeen “vakantie” of “weekend”. Is dat onze vrijbrief om LOS te gaan? Ook bedenken we allerlei redenen om onszelf te belonen of troosten: “ik ben moe, ik mag nu een wijntje”, “ik voel me rot/ongesteld/chagrijnig dus ik mag nu chocola”

Ik hoor zo vaak om me heen mensen tegen zichzelf zeggen; ja maar het MAG nu. Dat kan je zelfs nog veel breder trekken, dit gaat niet alleen over eten maar ook over winkelen, een dagje lui zijn of alcohol drinken. Het eerste wat dan in me opkomt is; wat mág je dan normaalgesproken niet? En wie bepaalt dat? Aan wie vind je dat je verantwoording moet afleggen? Ik ga er even van uit dat mijn lezers volwassen zijn met volledige verstandelijke vermogens, dus je hoeft maar aan één persoon verantwoording af te leggen, en dat ben je zelf!

Een van de “trends” in voedingsland is het volledig loslaten van regels en beperkingen en op je gevoel eten. Niet meer wegen en geen calorieën tellen. Dat klinkt als een prachtige utopie. Maar ik ben bang dat we momenteel veel te ver van onze eigen intuïtie afstaan dat we niet meer goed naar onszelf kunnen luisteren om aan te voelen wat we écht nodig hebben. Ik was er ook van overtuigd dat ik op een bepaald moment nog écht die blauwe sandalen met 11 centimeter hak nodig had, even verder gravend in mijn ikje ging het waarschijnlijk toch meer om de bevestiging en complimentjes die mijn onzekere egootje nodig had. En soms kan ik zelf ook moeilijk de verleiding van een zak Japanse bollen of drop weerstaan, om vervolgens tot de conclusie te komen dat het niet echt de voldoening gaf die ik zocht. Toch valt je intuïtie te trainen en kan je leren om écht te voelen.

Probeer eens te luisteren naar je lichaam én naar je hoofd. Dat is in het begin heel moeilijk maar je kan het wél oefenen. Probeer er eens wat bewuster mee om te gaan. Hoe vaak lul je zelf wat krom is recht onder het mom van “ja maar het MAG nu”. Heb je echt zo’n trek? Zijn die witte bolletjes nu zoveel lekkerder dan de gezonde bruine? Echt? Ook als je je bedenkt dat je ongetwijfeld last van je stoelgang krijgt op vakantie en dat je na een uurtje alweer trek hebt? MOET je persé een biertje of wijntje drinken of zoek je eigenlijk gewoon wat ontspanning? MOET echt je hele bord leeg? Of laat je rustig de halve portie gebakken aardappelen liggen omdat je eigenlijk vol bent. MOET je persé elke dag naar de ijssalon? Of is het een gewoonte geworden die bij de vakantie hoort? Denk er eens over na, misschien is het wel tijd voor nieuwe gewoontes. Want ook dat MAG gewoon.

Wees niet zo streng voor jezelf. Je MAG van alles, maar je MOET niks.