Ontbijten

Na een lange nacht “vasten” snakt je lichaam naar voedingstoffen. Ontbijten dus. Maar hoe ziet een goed gebalanceerd ontbijt eruit? En wat als je niet ontbijt?

Een gevarieerd ontbijt is een goede kickstart

Wakker worden!

Je wekker gaat! Jij bent wakker, maar je darmen zijn nog lekker aan het rusten. Tijd om ze wakker te maken. Het ontbijt schudt het lichaam als het ware wakker, het zet je darmen weer aan het werk! Door iedere dag goed te ontbijten krijg je structuur in je eetpatroon, goed voor jou, je lichaam en je stoelgang. Heb je als je wakker wordt ook meteen trek? Mooi! Begin de dag dan lekker met een vullend ontbijt waardoor je alle energie binnen krijgt die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Later pas?

Krijg je in de ochtend juist geen hap door je keel? Ook niet zo’n probleem hoor. Neem dan in elk geval iets te drinken om het vocht dat je gedurende de nacht bent kwijtgeraakt, aan te vullen. En neem op het moment dat je honger krijgt alsnog een verstandig ontbijt en ga niet snacken. Heb je niet veel tijd om in de ochtend je ontbijt te maken? Probeer dan eens deze overnight oats of bak aan het begin van de week deze verrukkelijke ontbijtmuffins.

Hoe ziet een “verstandig ontbijt” eruit?

Een goed ontbijt bestaat uit verschillende voedingstoffen. Tijd om je lijf weer aan te vullen met eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vocht. De makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen is door een viertal onderdelen te onthouden:

1. granen (zoals alle soorten brood en granen zoals havermout of muesli)
2. fruit (liefst geheel of in stukjes en af en toe geperst als sap)
3. zuivel (zoals melk, yoghurt of kaas)
4. vocht (thee, melk, sap, water)

Zo is yoghurt met fruit, wat havermout en noten of muesli en een kopje thee een goede optie. Maar ook een volkoren boterham besmeerd met boter, kaas en een eitje met een glas sinaasappelsap is dus volwaardig. Denk er wel om dat je bij geperst sap eigenlijk het meest waardevolle (vezels en veel voedingsstoffen) weggooit. Een smoothie van de volledige vrucht/groente is dan eerder aan te raden. Een andere simpele optie is havermoutpap met vers fruit en een glas water.

Niet ontbijten?

Lange tijd werd er beweerd dat het overslaan van het ontbijt gegarandeerd leidt tot gewichtstoename. De laatste tijd zijn er steeds meer tegengeluiden.
Het gevaar van het ontbijt overslaan is dat je dan later op de dag erge trek kunt krijgen en je mogelijk valt voor snacks als gevulde koeken, gebak of saucijzenbroodjes. Niet zo fijn voor je gewicht. Maar als je gewoon pas bij de lunch gezond eet, is dat gevaar er niet. Sommige mensen houden er gewoon écht niet van om te ontbijten. Ze beginnen hun eetdag dus een paar uur later.

Moeite met vast voedsel in de ochtend?

De reden om NIET te ontbijten is vaak dat men het niet prettig vindt om iets te eten in de ochtend. Een vloeibaar ontbijt gaat dan meestal wél. Denk dan eens aan een smoothie, je hebt dan ook meteen een deel van je groente- en fruit intake te pakken! Het grote voordeel van een smoothie ten opzichte van geperst sap is dat je de volledige groente/vrucht gebruikt inclusief alle vezels en voedingsstoffen.

Van ontbijten word je slanker

Een ontbijt levert je de natuurlijke energie om een dag te beginnen. Zorgt voor betere concentratie en schudt je darmen “wakker” . Als je ontbijt gaat er een signaal naar je darmen dat er nieuwe “inhoud” aankomt, dit is een oer-reflex die zeker bij kinderen nog veel aanwezig is. Zeker als je een moeilijke stoelgang hebt, is een vezelrijk ontbijt met een goede portie vocht absoluut aan te raden!

bron: PuurGezond