Over roze schoenen en roze koeken

– Wat past er in jouw budget?-

ROZE Dr. Martens schoenen! Op de Facebookpagina van Dr. Martens komen ze voorbij in een veiling. ROZE dr Martens!!! Die móet ik hebben, we beginnen met 50 euro… er wordt wat heen en weer geboden en ineens heb ik ze. Voor 60 euro! Koopje toch? Een paar nieuwe Docs kosten normaal zo rond de 200, en voor tweedehands tel je ook al snel 75-100 euro neer. Roze dr. Martens…. Altijd al gehad willen hebben. Naast mijn rode, zwarte, dr Martens sandalen, 7 paar laarzen en tig paar hakken? Of was dit toch ietsiepietsie een impuls-aankoop? Of gewoon de kick van het winnen van de veiling?

Ik wás nooit zo heel goed met geld. En zeker niet wat impulsaankopen betreft. Laatst moest ik wachten bij de visboer op mijn bestelling, ik wip even naar de overkant naar de outlet-winkel en kom thuis met een familiezak kibbeling plus een jas en een blouse. Was dat nodig? Mwah niet echt he. En tja, die dr Martens waren niet heel duur, ten opzichte van nieuwe bespaar ik 140 euro. Maar ze kosten me natuurlijk nog steeds 60. Niks besparing. Je kan proberen recht te lullen wat krom is, maar uiteindelijk kost het toch geld.

Dit gedrag herken ik bij mezelf, ik kan het namelijk doortrekken naar mijn eetgedrag. Ik heb hele goede voornemens, weet wat goed voor me is. Ik weet wat ik echt nodig heb, wat kwaliteitsaankopen zijn en weet wat mijn “budget” is. En toch duik ik op een zwak moment de voorraadkast in. In een impuls eet ik twee roze koeken. Ondanks alle verstandige plannen en kennis over gezonde voeding. En ik houd niet eens van roze koeken, daarom koop ik ze ook…

Financieel heb ik mijn zaakjes prima op de rit trouwens. Ik winkel nog steeds graag maar ik blijf keurig binnen mijn budget. Dat budget staat maandelijks vast en wordt soms gespekt door verkopen via Marktplaats. Ik heb een financiële planning en maak potjes voor noodzakelijke en onverwachte uitgaven. Als er wat “over” is, of ik heb wat bijverdiend dan komt dat op de “leuke dingen”- bankrekening. En mijn shop-uitspattingen, of mijn onlangs aangeschafte 55 kleuren gel-nagellak betaal ik daarvan. Niks aan de hand, ik heb er immers budget voor en houd mij aan de planning. Moet wel toegeven dat ik een geweldige budget-coach heb 😉

Die nieuwe schoenen hebben waarschijnlijk hetzelfde (korte termijn-) effect als de roze koeken. Ik wil het NU! Een zeer korte bevrediging van een niet duidelijke behoefte. Zonder nadenken of het wel in het budget past en vooral zonder na te denken wat ik écht nodig had. Bij impuls- of emotie eten werkt het ook zo. Je probeert een bepaald plezier na te jagen, je compenseert bepaalde gevoelens of je eet teleurstellingen weg. Waarom ik deze vergelijking maak? Omdat het plan van aanpak eigenlijk hetzelfde is: Stel een budget op met 3 volwaardige maaltijden, maar houd wel ruimte op je “leuke dingen-rekening” voor lekkers. Je kan een “spaar”-tegoed opbouwen door wat extra te bewegen. Ontzeg jezelf niet alles maar houd ruimte voor een roze koek of roze schoenen. Maak keuzes en stel prioriteiten. En stel jezelf vooral de vraag; heb ik dit écht nodig of zit er een andere behoefte achter?

Wat ook helpend is; zoek een budget-coach! Ik sta voor je klaar.