Tips voor Pasen

Sommige mensen zien de feestdagen met angst en beven tegemoet! Bang voor de weegschaal en bang om de controle te verliezen. Dit is helemaal niet nodig, zoveel feestdagen hebben we nu ook weer niet in Nederland en het is niet verplicht om je elke keer helemaal tonnetje rond te eten. Want wees eerlijk; wat brengt nu de gezelligheid? De mensen en de sfeer of het eten? Ik stel voor dat we komende Pasen gewoon lekker gaan genieten. Wil je toch graag een paar tips? Lees dan verder.

  • Begin elke dag goed met een ontbijt, als je een ontbijt of brunch organiseert, zorg dan voor gezonde keuzes. Volkorenbrood, lekker beleg als kipfilet, gerookte zalm, ham, fijne kaassoorten. Fruitspread in plaats van jam, zuivel met vers fruit of bak eens voedzame muffins. Of maak eens een eiersalade met gekookte eieren, bieslook, een sjalotje, kerrie en yogonaise. Serveer ook yoghurt en fruit bij het ontbijt.
  • Als je gaat brunchen, denk er dan om dat je ook echt voldoende en voedzaam eet. Je eet eigenlijk twee maaltijden en je moet dus vol zitten tot aan het diner. Pas er voor op dat je aan het eind van de middag niet zwicht voor lekkere trek omdat er zoveel tijd tussen brunch en diner zit.
  • Om de lekkere trek te stillen tegen het eind van de middag, kies dan voor een verantwoord tussendoortje/hapje. Een handje ongezouten noten, een volkoren wrapje, volkoren toast met humus of mager beleg, rauwkost met een dipje of neem alvast een kop soep.
  • Eet rustig en langzaam. Eten met het gezin betekent vooral gezelligheid en samenzijn. Geniet hier ook van! Hoe langzamer je eet, hoe sneller je verzadigd raakt. Leg je bestek gewoon eens neer onder het eten. Kletsen onder het eten mag!!
  • Drink voldoende water tussendoor
  • Met de feestdagen wordt er vaak gegourmet. Hierbij slanke gourmettips:
    • Kies voor kip, vis, biefstuk, tartaartjes, varkenshaas, garnalen
    • Kijk ook eens in het vegaschap
    • Maak een grote bak groente, halve champignons, halve sjalotjes, plakken courgette, paprika, aubergine. Marineer met knoflook, zoutje ketjap, olijfolie en peper en zout. Eet hier ruim van en spreek af dat bij elk stukje vlees/vis ook groente wordt gegeten
    • Maak er een goede salade bij. Geen huzarenprak uit een bak maar een verse zelfgemaakte salade (zoek bv op Facebook eens op mijn toppie tonijnsalade, ook lekker met gerookte kip of maak een simpele eiersalade van de eitjes die over waren van het ontbijt).
    • Begin niet met stokbrood en kruidenboter om je eerste trek te stillen! Neem eerst wat groente en rauwkost. Beperk je tot enkele stukjes volkoren stokbrood.
    • Denk aan je porties, het gaat om de gezelligheid, niet om de hoeveelheid.
    • Zet snackgroente op tafel, je kan hier beter van snoepen tussendoor dan van het stokbrood.
    • Een schaal met fruit is ook ideaal voor de frisse afwisseling, heerlijk met verse ananas, (water)meloen, aardbeien….
    • Wees zuinig met saus. Als je kiest voor kwalitatieve producten op de bakplaat dan heb je geen saus nodig.
    • Drink niet teveel alcohol maar zet ook een kan water op tafel
    • Als je al zo lekker hebt gegourmet, dan volstaat een simpel dessert. Neem een lekkere espresso of cappuccino met opgeschuimde melk en wat pure mocca-chocolaboontjes.
  • Maak keuzes; ga niet én voor het luxe ontbijt én een uitgebreide maaltijd én iets lekkers bij de koffie én hapjes plus de nodige drankjes. Zoek balans en maak keuzes voor enkele dingen je écht lekker vindt.
  • Wees bewust van WAT je eet en WAAROM je het eet. Heb je echt nog trek? Staat het voor het grijpen? De rest eet dus jij ook? Het moet op? Ach ik pak die laatste wel?
  • Geniet extra van je gemaakte keuzes en wees trots dat je dit gewoon KAN
  • Maak een extra lange wandeling of pak de fiets.
  • Of zoek extra beweging op een andere manier, speel Twister met de kinderen, ga even lekker los op je favoriete nummers van de Top 2000, speel een spel op de WII waarbij je extra beweegt, houd voorjaarsschoonmaak, of doe een thuis-workout via Youtube.
  • Ruim na de feestdagen meteen je koel- en voorraadkast op. Vries restjes in of geef of gooi het weg. Je bent geen kliko!
  • Pak meteen het ritme weer op, maak een planning voor wat je gaat eten en doe gericht boodschappen.
Je bent geen kliko!
  • Als je een dag geen zin hebt aan Tiny met haar tips, dan heb ik toch nog een laatste tip voor je: Je kan beter op één dag helemaal uit de band springen dan 5 dagen lang teveel eten. Je lichaam kan een bepaald maximum aan calorieën verwerken. De schade op de weegschaal van één dag 2500 kcal teveel is kleiner dan van 5 x 500. Dit is géén tip die je structureel moet toepassen! Ik geef hem daarom alleen maar voor de feestdagen.

Paascadeautje van Tiny:

download hier GRATIS de “Ei-special” van PuurGezond

Denk je na Pasen, ik wil toch écht nog wat kilo’s kwijt voor de zomer en het lukt niet alleen? Neem dan eens contact met me op of kijk hier voor meer informatie over de verschillende trajecten