De psycholoog Maslow deed onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt, waar hun primaire behoeften liggen en wat mensen motiveert. Dit resulteerde in zijn welbekende piramide van Maslow. In principe zou je elke behoefte kunnen vangen in één van de 5 lagen.
1) Fysiologische behoeften
Dit zijn de behoeften die nodig zijn om te blijven leven. Deze basisbehoeften worden vereist door alle dieren en zijn ook de primaire focus en eerste levensbehoefte van zuigelingen. Naast de primaire levensbehoeften van voeding, zuurstof en warmte, omvatten de fysiologische behoeften ook zaken als onderdak en kleding.
2) Veiligheidsbehoeften
Naarmate we naar het tweede niveau van de behoeftenhiërarchie van Maslow gaan, worden de eisen een beetje complexer. Op dit niveau worden de behoeften aan veiligheid belangrijk. Denk hierbij aan gezondheid, persoonlijke veiligheid, veiligheidsnetten bij schade/ongeval, en financiële zekerheid.
Het vinden van een baan, het afsluiten van een zorgverzekering, geld overboeken naar je spaarrekening en verhuizen naar een veiligere buurt zijn hier voorbeelden van.
3) Sociale behoeften
De sociale behoeften in de hiërarchie van Maslow omvatten dingen als liefde, acceptatie en erbij horen. Op dit niveau stuurt de behoefte aan emotionele relaties aan tot menselijk gedrag. Aan deze behoeften wordt meestal voldaan door het hebben van vrienden, familie en een partner, maar ook gemeenschapsgroepen en religieuze organisaties behoren tot de opties.
4) Eigenwaarde
Op het vierde niveau in de hiërarchie van Maslow vind je de behoefte aan erkenning, waardering en respect. Voor eigenwaarde is er zelfrespect nodig, evenals respect van de mensen om je heen. Je wilt gewaardeerd en gerespecteerd worden door andere personen.
Maslow geloofde dat er twee versies van eigenwaarde voor individuen zijn. De ene is de “lagere” versie en de andere “hogere” in de piramide:
- In de “lagere” versie van eigenwaarde zoek je respect van anderen door status, erkenning, roem en aandacht.
- Bij de “hogere” versie zoek je zelfrespect door kracht, competentie, trots, onafhankelijkheid en zelfvertrouwen.
5) Zelfactualisatie
Bij zelfactualisatie bereik je je ware potentieel. Het kan ook worden omschreven als zelfontdekking, zelfrealisatie of zelfverwerkelijking. De ene persoon wil misschien de beste worden in zijn of haar werkgebied, een ander kan zich richten op het worden van de beste vader die hij kan zijn.
Maslow geloofde dat dit het laatste niveau van psychologische ontwikkeling voor iemand was. Dit kan volgens hem alleen worden bereikt als eerst aan alle andere behoeften is voldaan. Hij noemde de top van de piramide de ‘groeibehoefte’. Deze behoeften komen niet voort uit een gebrek aan iets, maar eerder uit een verlangen om als persoon te groeien.
Waarom bij veel mensen de piramide er dan toch vaak uitziet als de “piramide van chocotoff” is dan ook een raadsel. We denken vaak dat we chocola MOETEN want we hebben een rotdag gehad, waarschijnlijk hebben we gewoon iets nodig uit de derde laag van Maslov; liefde en genegenheid. We zoeken troost.
Of hoe vaak voelen we niet de behoefte aan een wijntje? Eigenlijk zoeken we gezelligheid, ontspanning of willen we negatieve gevoelens wegdrukken omdat het niet helemaal lekker loopt in de andere lagen van de piramide. Diep van binnen hadden we misschien wel behoefte aan veiligheid en zekerheid maar dat zoeken we in chocotoffs: lekker vet en zoet, precies zoals de troostrijke moedermelk smaakte. We vinden dat we bepaald eten of drinken “verdiend” hebben na een lange werkdag of het volbrengen van een lastige taak. Wat we eigenlijk bedoelen is; we verdienen respect en waardering. Misschien een eye-opener; die liggen niet in de koelkast!
Op de momenten dat je zelf voelt; ik MOET nu iets uit de piramide van chocotoff, probeer dan eens aan Maslow te denken, waar heb je nu écht behoefte aan? Soms komt het signaal terecht uit de eerste laag; er is een puur lichamelijke behoefte. Ga dan eens na of je wel voldoende rust hebt gehad, want als je moe bent gaat je lichaam ook vragen om snelle suikers. Of heb je alleen maar dorst en verwar je dat met honger? Als je 3 volwaardige maaltijden per dag eet, dan zou je in principe geen trek hoeven hebben en wordt snaaidrang vanzelf minder.
Ben jij ook iemand die eet uit verschillende emoties? Verveling, verdriet, geen zelfvoldoening, gebrek aan sociaal contact, op zoek naar veiligheid? Probeer eens de vertaling naar de Piramide van Maslow te maken. Ga eens na in hoeverre jouw piramide in balans is, en bedenk ook hoe mooi het is om de top te bereiken? Jezelf ontplooien en ontwikkelen en TROTS op jezelf zijn! Geeft dat niet veel meer bevrediging dan een pot Ben & Jerry’s weg lepelen?