PuurGezond met de paplepel

Mijn ouderlijk huis met de moestuin op de voorgrond

Paplepel

Puur en onbewerkt eten is hip and happening. We gaan naar de (biologische) boer en laten pakjes en zakjes steeds meer links liggen. Biologisch dynamisch is een trend. Veel mensen zijn hier heel bewust mee bezig en proberen hun eetpatroon hierop aan te passen. Op mijn post over kefir kwam een reactie dat mijn moeder dat vroeger ook gewoon in de keuken had staan. Ja inderdaad! Nu ik erover nadenk is PuurGezond eten mij met de pap-lepel ingegoten. Helaas was dat vroeger ook wel eens karnemelkse pap, dat kon ik dan minder waarderen. En die kefir van toen vond ik echt om te gruwen.

zelfgekarnde boter

Mijn ouders hadden een klein boerderijtje met ongeveer 10 melkkoeien; dagelijks verse melk CHECK! Mijn moeder heeft zelfs een periode zelf boter gekarnd, mijn ouders dronken namelijk liters karnemelk. Later haalden ze dit altijd bij een bevriende boer, net als de kaas. Die boter was echt overheerlijk, als ik daaraan denk in combinatie met het onvolprezen krentenbrood van mijn moeder, loopt het water me in de mond!

wild; puurder wordt het niet

We hadden zelf kippen, verse eitjes CHECK! De oude kippen verdwenen in de zondagse soep als ze niet meer legden. Wij vonden dit heel normaal. Ook werd er jaarlijks een koe geslacht, we zaten dan een hele avond aan de keukentafel om met z’n allen vlees in te pakken. Allemaal eerlijk en puur eten, je wist waar het vandaan kwam. Mijn vader was jager; ook hier ben ik mee opgegroeid en ik kan ook nog steeds achter DESKUNDIG wildbeheer staan. We aten regelmatig wild, in mijn ogen één van de meest mooie en pure vormen van scharrelvlees.

“puutie gruunte”

En dan de moestuin, hierin waren mijn ouders volledig zelfvoorzienend. Dagelijks verse groente: CHECK. Er werd in mijn herinnering nooit groente gekocht. Alles verbouwden ze zelf en werd ingevroren voor de wintervoorraad. Tot op hoge leeftijd had mijn vader een volkstuin. Toen we allemaal al lang het huis uit waren, kregen we regelmatig een “puutie gruunte” (zak met groente). Ik moet toegeven dat ik toen minder met gezond eten bezig was en ik het nu best wel mis! Maar misschien is dat ook de nostalgie en het missen van mijn lieve ouders, die gewoon voor hun tijd deden wat normaal was. Deels noodgedwongen omdat een gezin van 10 personen voeden veel geld kostte! Tegenwoordig ben je juist méér geld kwijt als je voor puur en eerlijk eten gaat. Kom maar door met die belastingverlaging op gezond eten!

PuurGezond vér vooruit

Ondertussen ga ik straks even op m’n fietsje naar de boer voor verse melk en kefir. En mijmer nog even verder over de “goede oude tijd”, mijn ouders waren PuurGezond ver vooruit!