DEEL 5 – meten is weten
Niet iedereen zal het eens zijn met bovenstaand standpunt. En als je mijn andere artikelen in deze serie hebt gelezen, dan weten we dat de ene calorie de andere niet is. Letterlijk wel natuurlijk omdat een calorie alleen de eenheid van energie uitdrukt. Mijn punt is dat het een groot verschil maakt welke voedingsmiddelen deze energie leveren. Het klinkt dus wat controversieel als ik nu ga zeggen dat ik er toch voorstander van ben om calorieën te tellen. Én ik ben voorstander van wekelijks wegen. Zeker als je begint met anders eten en afvallen, dan is het goed om je bewust te worden van wát je eet. Het is belangrijk om je lichaam te leren kennen, maar ook om van diverse producten de voedingswaarde te weten. Op een gegeven moment weet je wat je “hebben” kan en wanneer de balans omslaat naar de verkeerde kant.
Gezond? ja! onbeperkt? Nee!
Een voorkomende denkfout is van alles eten onder het mom van “ja maar, jij zei dat het gezond was”. Ik denk dan aan onbeperkt noten, veel avocado, roomboter, vette vis, volle zuivel etc. Ja, dit is absoluut gezond, maar de meeste cliënten willen graag wat gewicht verliezen, dus je zal toch ook om je energie-inname moeten denken. Als gewichtsconsulente kan ik nauwkeurig voor jou berekenen hoe hoog je intake ongeveer moet zijn en welke producten je dan het beste kan eten. We doen stap voor stap aanpassingen op je huidige eetpatroon.
De EETMETER is een eetweter
Voordat we echt aan het traject beginnen, vraag ik je om twee weken de Eetmeter in te vullen. Ik raad aan om dit voor langere tijd te blijven doen. Het is natuurlijk geen verplichting, sommige mensen vinden het stressvol of veel werk. Bijhouden heeft echter verschillende voordelen:
- Je kan plannen wat je gaat eten, zo zie je van te voren waar je “marge” hebt
- Doordat je plant en ziet wat je eet, ga je niet zo snel de fout in
- Lonkt die reep chocola? Vul hem eerst maar eens in…. wedden dat je hem laat liggen?
- Je leert de verschillende producten kennen. Ik blijf met je meekijken en geef dmv het vlaggensysteem aan waar je wat kan bijsturen en geef hiervoor alternatieven. Die reep melkchocola kan je bv inruilen voor een negerzoen of een paar blokjes pure chocola
- Je leert je lichaam kennen, de calorie-intake die ik voor je uitreken, is gebaseerd op gemiddelden. Wellicht reageert jouw lichaam anders!
- Soms is het nodig om wat te sleutelen aan de verhouding van de macronutriënten vet, koolhydraten en eiwitten. Als je het bijhoudt, kan ik dit perfect voor je monitoren.
niet bang voor de weegschaal
En elke week op de weegschaal? Moet dat nu? Ja, ik vind van wel, het is een fijn instrument om je voortgang te bewaken. Wees niet bang voor de weegschaal! Bedenk wel dat je rekening moet houden dat er per dag marges kunnen zijn van wel 2 kilo. Dit heeft te maken met wat je de vorige dag hebt gegeten, hormonen, of je zwaar gesport hebt (als je spieren aan het herstellen zijn, houden ze veel vocht vast) en van spieropbouw in het algemeen word je iets zwaarder. Ook ben je vaak na het weekend zwaarder omdat je dan vaak iets meer en iets zouter hebt gegeten/gedronken dan normaal. Weeg je altijd op een vaste dag, op een vast tijdstip, het liefst in de ochtend “schoon aan de haak”.
Ook is het meten van je taille-omtrek een prima methode om je voortgang te meten. Op een gegeven moment leer je je lichaam zo goed kennen, dat je meestal al wel kan voorspellen wat de weegschaal gaat zeggen. En ook dat is balans!
Wil je dit ook leren? Wil je samen met mij op zoek naar jouw balans? Neem dan eens contact met mij op.