Saboteurs en supporters van je verbranding – de ene calorie is de andere niet

deel 1 – alcohol

Dat de simpele optelsom van minder calorieën innemen dan je verbrandt niet echt opgaat als je wil afvallen, wordt steeds meer bekend. Een calorie is niets meer of minder dan de eenheid energie in een voedingsmiddel. Echter maakt het een groot verschil uit wélke voedingsmiddelen jij je energie haalt. Als je 200 kcal binnenkrijgt uit groente, dan heeft dat een heel ander (uiteraard positiever) effect op je metabolisme dan 200 kcal uit een gevulde koek. Daarom geloof ik ook niet in enkel calorie-beperking of een zogenaamd punten-dieet. In deze serie artikelen wil ik hier iets dieper op ingaan.

Om meteen maar met één van de grootste saboteurs van je vetverbranding te beginnen:

Alcohol

Ik dronk zelf best graag af en toe een droog wit wijntje, qua calorie-intake hakt dit er ook niet zo in. De laatste jaren verdraag ik alcohol steeds slechter, ik krijg er hartkloppingen en slapeloze nachten van. Ik ben me eens gaan verdiepen in de effecten van alcohol als je wil afvallen en/of gezonder wil leven en ik ben hier best wel van geschrokken! Uit diverse bronnen heb ik de volgende info samengevat:

  1. Alcohol is een hard-drug, dus vergif. Je lichaam en vooral je lever zal alles op alles zetten om dit zo snel mogelijk uit je lijf te verwijderen. Dit gaat ten koste van andere processen.
  2. Een van deze processen is je vetverbranding. Je lever geeft voorrang aan het afbreken van de alcohol, er is dus geen prioriteit voor vetverbranding. Sterker nog; de calorieën uit alcohol en wat je daarnaast consumeert worden opgeslagen als extra vet.
  3. Een ander proces dat even op een laag pitje komt te staan is de opname van vitamines en mineralen. Heb jij die dag gezond gegeten dan wordt dat effect gedeeltelijk teniet gedaan omdat de afbraak van alcohol prioriteit krijgt.
  4. Alcohol maakt hongerig omdat het je bloedsuikerspiegel in de war maakt. In eerste instantie stijgt deze snel door de koolhydraten en suikers in je drankje, om vervolgens keihard te dalen waardoor je honger krijgt. En niet zomaar honger; meestal echt “behoefte” aan een vette hap als je flink doorgezakt bent.
  5. Ook gooi je sneller je remmen los, dit in combinatie met extra trek maakt het gevaar om los te gaan op de hapjesschaal of een ritje shoarmaboer extra groot.
  6. Je bloedvaten verwijden zich tijdelijk, je voelt je warmer maar je lichaamstemperatuur daalt juist. Dit heeft geen positief effect op je stofwisseling
  7. Alcohol droogt uit, dit vertraagt je spijsvertering. Je kan dit gedeeltelijk voorkomen door extra water te drinken. Echter hierbij een kanttekening; als je téveel vocht binnenkrijgt, moeten je nieren ook extra hard werken om al dat vocht weer uit te scheiden.
  8. Je lever wordt niet blij van alcohol. Wanneer je lever te veel en te vaak alcohol moet afbreken, kan er leververvetting ontstaan. Je lever zwelt dan op; dit zorgt er onder andere voor dat je je misselijk voelt en kan overgeven door de alcohol. Na een paar dagen herstelt je lever zich weer, maar als je tussendoor blijft drinken krijgt je lever nooit de kans om zich volledig te herstellen. Dit beïnvloedt BLIJVEND je vetverbranding.
  9. Alcohol heeft een negatief effect op de kwaliteit van je slaap. Je wordt weliswaar in eerste instantie slaperig van alcohol maar je herstellende kwalitatieve slaap wordt er negatief door beïnvloed. Ook dit heeft weer een negatieve invloed op je verbranding. Bovendien ben je de volgende dag niet goed uitgerust en gaat je lichaam vragen om snelle energie in de vorm van suikers.
  10. Doordat je de volgende dag minder fit bent, heb je minder energie en sowieso vaak geen zin om eens even een extra wandeling te maken, laat staan de sportschool te bezoeken. Je hangt liever een dagje op de bank met paracetamol, een fles cola en flink veel vet en zoet om je energie zogenaamd op peil te brengen.
  11. Regelmatig alcohol drinken verhoogt de cortisolwaarden in je lichaam. Hierdoor sla je vet makkelijker op en gaat het opbouwen van spieren moeilijker.
  12. Je hormonen ghreline en leptine raken in de war. Ghreline is je hongerhormoon terwijl leptine juist het seintje “verzadiging” doorgeeft aan je hersenen. Dit werkt ook de volgende dag nog door.
  13. Alcohol beïnvloedt je immuunsysteem negatief, de hoeveelheid bloedcellen die zorgen voor afweer tegen virussen en bacteriën gaat omlaag.
  14. Alcohol remt de opname van calcium in je spieren. Minder drinken zorgt voor een betere spieropbouw. En meer spieren zorgen weer voor een betere vetverbranding.
  15. Denk ook eens aan de overige negatieve effecten van alcohol: stijging van bloeddruk, meer kans op diabetes, verhoogd risico op kanker, verhoogd risico op beroertes, risico op verslaving, verhoogde kans op depressie…

Bij de blauwe knoop?

Best een heftig verhaal. Moet je nu helemaal bij de blauwe knoop? Die keuze is aan jou. De Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken, of in ieder geval MAXIMAAL 1 glas per dag, met een maximum van 5 dagen per week. En dan ook echt 1 glas dat voor die drank bedoeld is (schenk maar eens 100 ml wijn in een glas). 5 x 1 glas is minder schadelijk dan in 1x 5 glazen. Ook adviseert Verslavingszorg om sowieso 2 dagen achter elkaar per week helemaal niet te drinken. Als je wel kiest voor een glaasje, geniet er dan bewust van en drink niet uit gewoonte.