Uit balans – Pak je regie terug

Terug naar ritme en structuur

Zijn bij jou deze weken ook zo druk en rommelig? Blijkbaar is de vakantie zo’n deadline waarvoor nog van alles moet. In zulke perioden is het lastig om je gezonde gewoonten vast te houden. Over de vakantie zelf nog maar niet te spreken! Zodra de balans verstoord wordt, vallen de meesten terug in oude gewoonten. En eigenlijk is dat niet raar; je had even iets anders aan je hoofd of door drukte / emoties gaan we dan andere prioriteiten stellen. Ook vermoeidheid of niet lekker in je vel zitten kan ervoor zorgen dat je snel grijpt naar suiker- en vetrijk bewerkt voedsel als troost of snelle energieleverancier. Of gewoon onder het motto “omdat het kan” en voor het grijpen ligt. Patronen doorbreken kost nu eenmaal veel tijd en energie en we zijn allemaal maar gewoon mens toch?

het is toch al verpest

In het ergste geval ga je je dan ook nog slecht voelen over die minder goede keuzes, “het is nu toch al verpest” en het hek lijkt van de dam. Toch hoeft dat niet, niet alles is “verloren” als je even een mindere periode hebt gehad. Je mag immers bij elke hap en stap opnieuw beginnen. Maar hoe doe je dat nu? Ga er allereerst eens even voor zitten en geef aandacht aan jezelf. Bedenk eens wat bij jou de disbalans veroorzaakte. Maw op welke momenten stap je snel in je valkuilen? Als je je “zwakke” momenten herkent, kan je een actieplan maken.

De ene keer kies je rosé, de andere keer Rivella. Zoek de balans!

Enkele voorbeelden van je actie- en aandachtspunten:

  • De winst die je inmiddels behaald hebt door in ieder geval te starten met gezonder leven, het stuk bewustwording en de kennis die je al hebt opgedaan zijn blijvend! Soms zijn nieuwe gewoonten al zo ingesleten dat je je daar niet eens bewust meer van bent, maar ze zijn er wel! Dat pakt niemand je meer af.
  • Ga even weer terug naar je basis; bedenk waarom je gezonder wilde gaan leven / afvallen. Waar doe je het ook alweer voor? Stel realistische doelen. Ik heb bv mijn maat 38 losgelaten maar ik streef nog steeds naar een gezond gewicht dat bij me past. Welk getalletje daaraan hangt, vind ik even minder belangrijk.
  • Ga ook in praktische zin terug naar je basis van 3 goede voedzame maaltijden per dag. Als je dit aanhoudt, is je snaaidrang veel minder. Voorkom dat je trek krijgt door op tijd te eten. Vergeet hierbij je 2 liter water niet!
  • Ik merk zelf dat ik het beste gedij op structuur. Als mijn dagen lekker gevuld zijn werk / hobby’s / beweging dan is mijn snaai- en snoepdrang veel minder. Ook werkt het goed als ik eet en slaap op vaste tijden, voor zover mogelijk. Hoe zit dat bij jou?
  • Ken ook hierin je zwakke momenten; snoep of snack je graag in de avond? Bewaar dan bv je toetje voor een uur of acht. De eiwitten zullen ervoor zorgen dat je lekker vol zit. Of duurt de middag vaak te lang, neem dan rond 3-4 uur een volkoren cracker met kaas of een stuk fruit eventueel met een lekkere cappuccino zonder suiker.
  • Zorg ook dat je op snaaimomenten als eerste iets tegenkomt dat gezond is, richt bv je (koel)-kast anders in. Ik probeer altijd snoepgroente, blokjes kaas of plakjes kipfilet op ooghoogte te hebben liggen. Het fruit en de snackpaprika’s liggen hier voor het grijpen. Een banaan is bv een perfecte “energiereep”. Of koop kleine bakjes waar je een kleine portie noten in doet. Dit is ook heel handig om mee te nemen. Zorg dat je echt lekkere volkoren crackers in huis hebt, met een plakje kaas of wat fruitspread is dat echt een traktatie! Ook plan ik weer tijd in om zelf brood / crackers te bakken, heerlijk!
  • Na een drukke of slechte dag ben ik zelf snel geneigd om eten te halen; ik ga er voortaan weer voor zorgen dat er een snelle gezonde hap in de vriezer ligt. Een pastasaus is bv gemakkelijk in grote hoeveelheden te maken en in te vriezen. En een wokgerecht met diepvriesgroente staat snel op tafel. Ook heb ik altijd peulvruchten in huis, even opwarmen en met wat rauwkost en zuur heb je in 10 minuutjes een voedzame maaltijd.
  • Als je eenmaal de “fout” bent ingegaan, neem het jezelf niet zo kwalijk. Je komt echt niet meteen kilo’s aan van een vakantie of van een zakje m&m’s. Bedenk dat je ervan hebt genoten en probeer de volgende keer weer om je porties te denken. Want hoe lekker was dat nu om die hele zak leeg te eten? Het eerste handje was het lekkerst he?
  • Life is what happens while you are making other plans. Je hebt niet alles in de hand. Accepteer dat er áltijd onverwachte dingen kunnen gebeuren, er is ook altijd wel een feestje / drukke periode / stress op het werk / zorgen om iemand in je omgeving / een relatie of vriendschap die niet lekker loopt / ziekte etc. Hier kan je niet altijd op inspelen maar hoe meer je je nieuwe gewoonten hebt eigengemaakt en vasthoudt aan structuur hoe makkelijker dit vol te houden is. Ook op lastige momenten!
  • Gebruik je agenda. Plan je beweging in maar ook je maaltijden. Breng structuur aan en maak boodschappenlijstjes. Zo maak je ook je hoofd leeg en pak je zelf de regie weer terug.
  • En een van de belangrijkste dingen; denk niet teveel in goed of fout. Verbied jezelf niet zoveel. We willen graag ons eet- en leefpatroon structureel veranderen en NOOIT meer wijn, chips of taart of altijd calorieën tellen passen daar niet in. Probeer hier je balans in te vinden.
  • Bedenk waar gelukkig zijn en genieten écht om draait? Om eten en drinken? Om een goed figuur? Maak eens een lijstje, hier is de mijne: Ik geniet van mijn gezin, fijne vriendschappen, iets kunnen betekenen voor een ander, de zon op mijn gezicht, onze honden, een avondje in de hottub met vers fruit (nieuwe gewoonte!), een wandeling, mijn werk, de natuur, goede muziek, iets moois maken van ons huis en tuin, een festival of een mooie vakantie.

Het leven kan zo leuk zijn!