Uit de praktijk:

“Tiny’s kracht is dat ze echt optimaal aansluit bij de behoefte van de afvaller”

Lees het verhaal van Hanne* die na haar zwangerschappen al 12 kilo is afgevallen

Tiny is realistisch, invoelend en begripvol. Als ik even ontspoor dan zet ze me weer op de rails. Haar aanpak werkt voor mij omdat ik kan eten wat ik zelf wil of lekker vind, het draait om balans

Samen op zoek naar balans

“doe je ook uitsluitend online-begeleiding, zonder consulten en bellen enzo”…. Dit was het eerste berichtje dat Hanne mij stuurde. “De weegschaal heeft vandaag de 90 aangetikt dus vanaf morgen moeten de zwangerschapskilo’s eraf. Ik zoek een stok achter de deur om het langere tijd vol te houden”.

digitaal kan soms juist drempelverlagend werken

Normaalgesproken werken BGN-gewichtsconsulenten het liefst met live consulten omdat het persoonlijke contact erg belangrijk is. Maar gezien de corona-crisis en de afstand besloot ik om het toch op deze manier te proberen. Hanne hield twee weken de Eetmeter bij en vulde de intake in, waar ook nog uit naar voren kwam dat ze borstvoeding geeft. Wat uiteraard een belangrijke factor is bij het geven van een passend advies.

De valkuil van veel cliënten is dat ze te weinig eten

Uit de uitgebreide analyse van het eetdagboek kwam naar voren dat Hanne eigenlijk in grote lijnen al prima eet. De celebrations en droge worst bleven alvast in de kast en de warme maaltijden kookt ze met een maaltijdbox. Hanne was zelf al met “lijnen” begonnen maar ze zat wel erg laag in calorieën. Dit is een valkuil van veel cliënten, en zeker omdat ze ook nog borstvoeding geeft, absoluut niet aan te raden. Omdat ik geen ervaring had met lacterende vrouwen, heb ik advies gevraagd bij La Leche League, een organisatie die lacterende vrouwen met raad en daad bijstaat. Een enthousiaste leidster nam contact op en heeft me alvast van goed onderbouwd advies voorzien en me het cursusboek “borstvoeding, handleiding voor zorgverleners” aangeraden.

borstvoeding en afvallen gaan prima samen

Borstvoeding wordt gevormd uit je reserves, je hoeft niet voor twee te eten.

Ik wist eigenlijk niet beter dat lacterende vrouwen 500 kcal per dag extra moeten eten maar na het volgen van de cursus weet ik wel beter. Het klopt dat er ongeveer 500 kcal per dag benodigd zijn voor borstvoeding, maar die energie hoef je er niet BIJ te eten. Borstvoeding wordt gevormd uit je reserves, niet uit wat je diezelfde dag eet. De extra energie die je lichaam nodig heeft, komt uit jouw vetreserves. Ook gaat je lijf zuiniger om met energie en gaat je stofwisseling efficiënter functioneren. De theorie dat je bij gewichtsverlies teveel afvalstoffen in je borstvoeding zou kunnen krijgen, is niet bewezen. Afvalstoffen die vrij komen uit je lichaam bij het afvallen, verlaten je lichaam voornamelijk via je ademhaling.

Meedenken en aansluiten

Ik lever uitsluitend maatwerk maar wel met als uitgangspunt de werkwijze van PuurGezond. Wekelijks wordt er een thema behandeld dat toegespitst wordt op de persoonlijke situatie en wensen van de cliënt. Hanne geeft aan dat ze dit erg prettig vindt: “de adviezen zijn gebaseerd op het Voedingscentrum, af en toe krijg ik van Tiny wat theoretische achtergronden, maar niet teveel en in begrijpelijke taal. Het gaat waarover het moet gaan. Het persoonlijke meedenken en aansluiten vind ik echt heel fijn. Als voorbeeld; ik ben niet zo’n ontbijter, ipv dat Tiny blijft hameren dat dat belangrijk is, is ze op zoek gegaan naar manieren die wel zouden kunnen werken en aansluiten”.

een maaltijdbox is een prima manier om gezond te eten

Way of life

Hanne ging als een speer! Gemiddeld viel ze een halve kilo per week af. “Het is een soort way of life, dat moet je ff snappen. Maar wat wel maakt, dat je het vol kan houden. Ook op lange termijn. Tiny’s begeleiding is daarbij een hele goede stok achter de deur. Ze is realistisch, invoelend, begripvol. Even “ontsporen” mag en hoort er ook bij maar dan zet ze mij weer “op de rails”.

“Tiny werkt niet met abracadabra, vage shakes, repen, pillen of poeders maar samen zijn we op zoek gegaan naar een balans in het huidige voedingspatroon. Haar kracht is echt het optimaal aansluiten bij de situatie van de afvaller. En af en toe even gezellig kletsen is ook gewoon leuk, even connecten op een digitale manier nu het live niet kan. Voor mij werkt het digitale juist drempelverlagend”.

Still going strong!

Hanne is een hele fijne gemotiveerde cliënte. Daarom werkt de volledig digitale begeleiding voor haar ook zo goed. Ze is inmiddels 12 kilo afgevallen, en still going strong! Wil jij ook een traject op maat met alle aandacht voor jouw persoonlijke situatie, neem dan contact met mij op. Of kijk eens op de pagina werkwijze voor meer info.

(*naam gefingeerd ivm privacy)