Vást wel!

24, 48 of 72 uur vasten, intermitterend vasten (intermittent fasting), eetrust; allemaal vormen van vasten met verschillende doelen als autofagie (celvernieuwing), afvallen, detox of mindset

Lees hier de ervaring met vasten van Tiny Slomp; leefstijlcoach en hypnotherapeut in Opende op de grens van Groningen en Friesland
vasten
Vasten is mede een kwestie
van mindset

vasten zonder shit maar met de juiste mindset

Vasten; in vele vormen momenteel razend populair. Het gaat dan vooral over intermitterend vasten of de commerciële sap-vasten kuurtjes in welke vorm dan ook. Ik voel al een poos voor een “ouderwetse” vastenperiode met alleen water en koffie. Én vooral de juiste mindset.

Ik heb vroeger wel eens pogingen gedaan met zo’n ahorn-siroop kuur. Lachwekkend, aangezien dit natuurlijk voor 75% suiker is. Ook heb ik dit voorjaar nog een detox-kuurtje gevolgd waarbij je overigens wel beperkt mocht eten. Ik haakte uiteindelijk af omdat ik toch vooral de kurkuma-supplementen van de bedenker van de kuur moest gaan gebruiken.

Dat staat me sowieso al enorm tegen aan sap-vasten-kuren, aloe vera shit, dure retraites of wat er ook maar door de commercie bedacht wordt. Vasten kan namelijk prima met alleen water, (thee) en koffie en de juiste mindset. Kost niks!

Verschillende vormen van vasten

Ik heb het hier trouwens over 48 tot 72 uur vasten. Je kan op veel manieren vasten, allemaal met een ander doel. Er is heel veel over gezegd en geschreven; zoek vooral een manier die voor jou passend is. Bijvoorbeeld Eetrusten zoals beschreven door PuurGezond is een zeer milde vorm van vasten. Ook intermitterend vasten is een vrij milde vorm. Naar mijn mening zijn deze mildere vormen vooral een manier om je calorie-inname te beperken, en het honger- en verzadigingsgevoel te reguleren waarbij IF met een schema van minimaal 16/8 ook enigszins je verbranding stimuleert, je lichaam schakelt pas na 12-16 uur over op vetverbranding en autofagie (volgens sommige studies vindt autofagie pas na 48 uur optimaal plaats). Maar wat voor zoveel dingen geldt; zoveel mensen zoveel meningen.

Ik ben benieuwd naar de effecten van het vasten op mijn lichaam en brein

Voordelen van vasten overtuigden mij

Anyways; vasten kwam steeds weer voorbij; een kennis die het gedaan had in combinatie met een retraite / meditatie. Artikelen die ik las over de boost voor je immuunsysteem, bloedsuikerregulatie en celvernieuwing (autofagie). Over wetenschappelijk bewijs, wil ik het niet hebben. Pik eruit wat je past en volg je gevoel maar vasten is, naar mijn mening, niet voor niets een ritueel dat al eeuwenlang door verschillende culturen wordt ingezet als reinigingsritueel.

Onlangs hield een collega een presentatie over het boek “Fast like a girl” van Mindy Pelz, hierin werd ook weer dieper ingegaan op het principe van autofagie; celvernieuwing. Dat vind ik fascinerend, zeker ook in relatie met mijn auto-immuunziekten (alopecia en immuundeficiëntie). Ook heb ik een periode wat hoge bloedsuikers gehad, tijdens onderzoek op internet kwam ik al vaker vasten als “reset” voor veel lichaamsprocessen tegen.

In het boek van dr Pelz ligt de nadruk op de vrouwelijke hormooncylus en de positieve effecten van vasten hierop. Hier ligt niet mijn expertise of focus. Ik wil jullie vooral meenemen in de reden waarom ik ben gaan vasten, hoe het verliep en wat het me opgeleverd heeft.

afvallen door te vasten
Vasten kan een boost geven aan je vetverbranding

Boost voor vetverbranding

De boost voor het metabolisme zie ik vooral als een mooi side-effect. Als je wil gaan vasten om af te vallen, dan denk ik dat er andere en betere methoden zijn waarbij een gezonde leefstijl voorop staat. Als leefstijlcoach zou ik vasten niet als eerste promoten; eerst je andere leefstijlfactoren op orde met aandacht voor gezonde voeding, voldoende beweging en de juiste balans in stress en ontspanning. Intermitterend vasten of eetrusten is interessant als je wil afvallen omdat je dan automatisch minder calorieën eet en je honger- en verzadigingshormonen beter reguleert. Als je qua leefstijl al aanpassingen hebt gedaan en je loopt even vast qua afvallen of je zit op een “plateau” dan kan vasten zeker een goede impuls aan je metabolisme én mindset geven. Sowieso moet het je aanspreken en bij je passen.

Hoe snel je lichaam in ketose komt is afhankelijk van wat je de dagen vóór het vasten hebt gegeten

Wat gebeurt er in je lichaam?

Let wel; ieder lichaam is anders! Als je vaker vast, zal je lichaam makkelijker en sneller overgaan op vetverbranding. Hoe intensief je beweegt heeft invloed en het maakt natuurlijk uit wat en hoeveel je op de laatste dagen voor je vastenperiode hebt gegeten. Ik heb zelf daarom de dag voorafgaand aan de vastenperiode extra op mijn koolhydraten gelet.

Na 4 uurVoedselvertering. De energie wordt opgeslagen als glycogeen in je lever en spieren. Overschot energie wordt als vet opgeslagen.
8-16je lichaam begint met het gebruiken van je voorraden, glycogeen wordt afgebroken voor directe energie
24 uurde glycogeen voorraden zijn uitgeput, je lichaam schakelt over op vetverbranding
24-48 het proces autofagie wordt opgestart; je cellen beginnen aan het afstoten van overbodig, beschadigd materiaal en afvalstoffen
48-72
uur
je insulinespiegel daalt verder en je lichaam komt in ketose. Dit is het proces waarbij er vetzuren worden afgebroken die zorgen voor een hogere concentratie ketonen. Ketonen vormen dan de brandstof voor je brein, ook zorgen ketonen voor meer groeihormoon waardoor spierafbraak wordt voorkomen.
72 uurhet proces van autofagie is optimaal in dit tijdsvak (hier zijn visies over verdeeld). Je lichaam functioneert volledig op energie uit vetreserves
Vasten is voor mij loslaten wat me niet meer dient

Voorbereiding

Je moet er klaar voor zijn, maar ook niet te moeilijk doen en er gewoon voor GAAN. Want wanneer is een goede periode? Als ik het drukker heb, denk ik vaak niet aan eten dus voor mij geschikt. Maar teveel inspanning kan ook weer te zwaar zijn. Dit is voor iedereen verschillend.

Dit schemaatje heb ik op de koelkast hangen, ik ben dol op afstrepen.

Vasten  
startzondag18.00
12maandag6.00
24maandag18.00
36dinsdag6.00
48dinsdag18.00
60woensdag6.00
72woensdag18.00
Wanneer jij je vasten-periode plant is
heel persoonlijk
Zondag dag 1

Deze dag al opgelet met koolhydraten en veel water gedronken.

Zondagavond 2 juni om 18.00 uur had ik mijn laatste maaltijd van chickenwings en een tros cocktailtomaten

Maandag dag 2

Maandag 8.00 opgestaan met toch al wel trek. 3 koffie gedronken over de hele ochtend. Een fles water (650 ml) gedronken, een client behandeld en daarna zelf 3 ronden Wim Hof ademhaling gedaan én een zelfhypnose met focus op het vernieuwen van cellen, inademen van energie en loslaten van alles wat mij niet meer dient.

13.00 8 km gewandeld. Nu ik nog genoeg energie heb, wilde ik daar ook van profiteren.

15.00 2 koppen koffie en 2e 650 ml fles water is leeg. Ik voel me fantastisch eigenlijk. Straks koken voor manlief; maar zie daar nog geen problemen in. Ik kook zijn favoriet; Rundergehakt met veel uien en bali-saus. Ik vind dat zelf niet lekker en veel te pittig.  Omdat ik van veel mensen lees dat ze slecht slapen tijdens het vasten, besluit ik om verder vandaag geen koffie meer te drinken.

18.00 de eerste 24 uur zitten erop. Net suiker geprikt; 5.1. Ik heb gezellig bij Bert aan tafel gezeten tijdens zijn maaltijd, had er geen moeite mee om niet mee te eten. In de avond een paar koppen Yogi-thee gedronken.

22.30 gaan slapen, voel me nog steeds prima. Totaal geen trek en vooral trots op mezelf

Dinsdag dag 3

Dinsdag 7.30 wakker, heerlijk geslapen. Suiker is 5.7. Interessant dat ik na een dag niks eten toch een hogere suiker prik in de ochtend (gister 5.1). Weegschaal geeft -1,1 aan, uiteraard is dit alleen vocht en darminhoud.

Ik voel me nog steeds heel goed, het hongergevoel is verdwenen. Merk wel een vieze smaak in mijn mond, dat herken ik nog van de periode ketogeen eten. Ook merk ik dat de 2 koppen koffie er in hakken, smaken wel heerlijk trouwens!

12.00 uur; ik heb vanmorgen een vriendin de boost-sessie afvallen gegeven en daarna een uur gewandeld. Nog steeds zonder problemen. Ik voel me fit en helder.

15.00 uur voel me nu toch wel wat slapjes. Heb net boodschappen gedaan, de verleiding van de broodafdeling was even lastig maar verder valt het me heel erg mee. Eenmaal thuis even extra gedronken, daar knap ik van op.

Onze week blijkt er heel anders uit te gaan zien dan gepland met een onverwachte reis naar Zuid-Limburg inclusief hotel-overnachting. Morgenavond om 18.00 uur zouden er 72 uur op zitten. Ik overweeg om het vasten morgenmiddag al af te breken, dan kan ik dan voorzichtig weer beginnen met wat fruit en noten en morgenavond uit eten. Dat wordt dus even improviseren.

Nu is het tijd voor een dutje! Het is fijn dat ik daar de tijd en gelegenheid voor heb. Ik kan even opladen en hoef niet aan eten te denken haha.

18.00 uur 48 uur OEI! De man met de hamer…. ik heb geprobeerd om hem weg te jagen met een kop verse muntthee maar de hamer was onverbiddelijk; trillen, zweten en enorm slap. Toen heb ik een kop bouillon gemaakt en na een half uurtje voelde ik me weer wat beter. Ik stond op het punt om toch iets te eten maar ik houd vol.

Ik heb zelfgemaakte kippensoep uit de vriezer gezet, morgen om 12.00 uur (na 66 uur) ga ik stoppen omdat we dan gaan reizen.

Woensdag dag 4

7.30 Een onrustige nacht gehad, ik dacht dat ik griep kreeg. De weegschaal geeft +0.3 aan. Suiker 5.1. Ik heb gisteravond nog een extra zoute bouillon gepakt omdat ik me erg slap voelde, dus het zout zal wel vocht vasthouden. Ik heb besloten om zometeen te gaan ontbijten; ik ben even te druk om rustig aan te doen en voel me erg slap nu. Dan heb ik het 62 uur volgehouden. Mooi geweest!

Er bestaan verschillende aanwijzingen om het vasten te breken. Ook hier volg ik mijn eigen gevoel; eiwitten worden aangeraden omdat je spieren daar hard behoefte aan hebben. Niet te veel en te zwaar eten… klinkt logisch en koolhydraatarm zodat de ketose nog even in stand blijft. Dit spreekt me aan. Dus ik zit achter een klein schaaltje volle griekse yoghurt met aardbeien en wat pittenmix (lijn- chia en hennepzaad). Het smaakt hemels!! En ik merk dat ik het schaaltje nauwelijks leeg krijg.

Verloop rest van de week

De rest van de week verliep nogal chaotisch met (te) weinig aandacht voor gezond eten. Daar heb ik dus ook flink last van gehad! Omdat ik niet rustig heb opgebouwd met licht verteerbaar voedsel had ik woensdag diarree en een paar dagen behoorlijk maag- en buikpijn. Uiteindelijk kwam alles tot rust, ik merk nog steeds dat ik heel snel vol zit. Dit was dus een wijze les!

Verrassend vind ik dat het gewicht er nog steeds af is, en mijn suiker was vanmorgen weer iets hoger 6.1.

wat heeft dit me nu opgeleverd?

Daar kan ik nu alleen nog maar iets voor de korte termijn iets over zeggen natuurlijk. Ik ben megatrots op mezelf dat ik dit gedaan heb, misschien niet helemaal mijn doel van 72 uur gehaald, ik ben gestopt op 62. Maar ook dat vind ik knap van mezelf omdat ik hierin luister naar mijn lichaam.

Het eten dat ik als eerste at, smaakte echt geweldig. Mijn smaakpapillen staan op scherp! Ik denk dat ik bewuster met voeding omga. Wat ik ook ervaren heb, is dat “honger” echt een golf is. Dit had ik vaker gehoord en gelezen maar kon daar niet zoveel mee. Nu heb ik het echt ervaren. Honger / trek is een interessant fenomeen om eens te onderzoeken. En nu ik weer even échte honger heb ervaren, kan ik als emotie-eter ook beter het onderscheid maken.

In mijn huidige proces om af te vallen helpt het mij qua motivatie en mindset; als ik dit kan, dan kan ik heel veel. Ik ben in deze 3 dagen slechts 800 gram afgevallen, maar dat vind ik minder interessant. De gedachte dat mijn lichaam in staat was om om te schakelen op vetverbranding motiveert me. Mijn suiker bleef mooi constant rond de 5. Ook dat is een mooi gezondheidsvoordeel.

eerste ontbijt
Mijn eerste ontbijt na het vasten

conclusie

Ik vond het vasten makkelijker dan verwacht, waar ik bij eerdere pogingen veel sneller afhaakte was dit een eitje, met wat strubbelingen op de laatste avond/nacht. Ik vind persoonlijk NIET eten makkelijker dan minder of heel anders eten, dan blijf ik er in mijn hoofd teveel mee bezig.

Ik ben van plan om dit vaker te doen, het geeft me een boost!

Zou ik iedereen dit aanraden? Dat moet je echt voor jezelf bepalen. Vanuit professioneel oogpunt zou het een methode kunnen zijn om een “plateau” te doorbreken, maar dan pas als alle andere leefstijlfactoren in balans zijn.

koud dippen heeft mijn voorkeur
Vasten is geen vervanging voor een
gezonde leefstijl maar een mooie aanvulling

support

Wil je gaan vasten en heb je wat support nodig? Je weet me te vinden! Of wil je de vastenperiode beginnen met een hypnosesessie voor extra motivatie en de juiste mindset? Dan zou ik een eenmalige (aangepaste) boostsessie adviseren.