Wat is hypnose?

Er zijn veel misverstanden rond hypnose die ik hier graag de wereld uit help.

Wat is hypnose
Ik zie hypnose als het positief programmeren van je brein

Sommige mensen verwachten een magische mystieke ervaring bij hypnose, of ze denken aan Rasti Rostelli – achtige taferelen waarbij ze geen controle meer hebben over wat ze doen. Dit zal niet voorkomen; hypnose laat zich het beste omschrijven als een natuurlijke gemoedstoestand waarbij je tegelijkertijd heel ontspannen maar toch gefocust bent.

Heb je wel eens dat je in de auto rijdt en je opeens merkt… hé ben ik hier al? Je was even “weg”. Of je leest een mooi boek en vergeet de wereld om je heen. Ook dat is hypnose!

Je brein als computer

Wat doet hypnose?
Je onbewuste brein; de BIOS

In je brein ligt het onbewuste deel; het parasympatische zenuwstelsel. Hier wordt bv je ademhaling, hartslag en bloeddruk geregeld. Je hebt geen invloed op deze processen. Ze worden automatisch aangestuurd zoals de BIOS je computer bestuurt.

Je bewuste brein: bureaublad / werkgeheugen

Dan heb je nog je bewuste brein, hiermee regel je zo’n 5% van de dagelijkse beslissingen die je neemt. Ook bevindt zich hier je korte termijn geheugen en bv wilskracht en discipline. Bewust gedrag wordt ALTIJD beïnvloed door de informatie van je harde schijf: jouw onderbewustzijn, waarin al je herinneringen, overtuigingen en gewoonten zijn opgeslagen.

Je onderbewustzijn: harde schijf

90-95% van je dagelijkse gedrag is ONBEWUST! Dit maakt gedragsverandering zo lastig. Op de harde schijf van je onderbewustzijn liggen al je herinneringen opgeslagen; alles maar dan ook alles wat je ooit hebt gezien, gehoord, meegemaakt hebt, ligt hier opgeslagen. Op bewust niveau kan je hier niet bij, het is vaak gefragmenteerd of zelfs vervormd zoals een corrupt bestand op je computer. Hypnose is als het proces waarbij je toegang krijgt tot die diepe harde schijf. Tijdens hypnose wordt je bewuste geest als het ware in de slaapstand gezet, vergelijkbaar met hoe een computer in de slaapstand gaat. Terwijl je bewuste geest rust, kun je rechtstreeks in je onderbewustzijn duiken. Dit is vergelijkbaar met het openen van de bestanden en programma’s die op de harde schijf zijn opgeslagen.

Je kritische factor: firewall

Omdat je negatieve ervaringen nu eenmaal meer impact maken dan positieve, zal je kritische factor oftewel je firewall geneigd zijn om je te beschermen. Echter heeft je firewall daar geheel eigen opvattingen over en kan niet rationeel denken. Als je niet meer wil snoepen bijvoorbeeld zal je kritische factor dit niet accepteren omdat eten jou gezelligheid, troost en een lekker gevoel geeft. Dat je op rationeel niveau weet dat dit niet gezond is en niet helpt om af te vallen, heeft je firewall geen boodschap aan en je onderbewustzijn bepaalt op deze manier dat je ongezond blijft eten. Tijdens hypnose wordt deze ‘firewall’ tijdelijk omzeild, zodat je toegang krijgt tot je diepere overtuigingen en gewoonten en hier positieve verandering kunt aanbrengen.

Voorbeeld afvallen – gezonder eten

Een voorbeeld: Stel dat je wilt afvallen en gezonder eten. Je bewuste geest weet dat snoepen en snaaien niet goed voor je zijn, maar je onderbewustzijn bevat misschien diepgewortelde overtuigingen en gewoonten die het moeilijk maken om te stoppen. Eten is gezellig, je troost jezelf met eten, ik heb het verdiend, eten geeft me een goed gevoel, op een feestje eet en drink je zonder erbij na te denken. Met behulp van hypnose kun je toegang krijgen tot je onderbewustzijn en deze diepgewortelde overtuigingen herprogrammeren. Het is alsof je de instellingen van je computer aanpast om schadelijke software te verwijderen en nieuwe software te installeren.

Bewust en onbewust gedrag op één lijn

In wezen helpt hypnose je om je bewuste en onderbewuste geest in lijn te brengen, zodat ze samenwerken aan je doelen en verlangens, vergelijkbaar met het synchroniseren van het bureaublad van je computer met de inhoud van de harde schijf.

Hypnose in de praktijk

Ik vind het belangrijk dat jij je op je gemakt voelt. Je mag plaatsnemen in de gemakkelijke stoel en we drinken samen eerst een kopje koffie of thee. Ik besteed veel aandacht aan uitleg en het voorgesprek zodat jij relaxed bent en het doel helder is. Op deze manier zullen we optimaal resultaat bereiken.

Ik breng je met bepaalde technieken in hypnose en ga dan aan de slag met veranderwerk. Soms ben je je gewoon nog bewust van de omgeving, dat is prima; er is geen goed of fout en hypnose voelt voor iedereen anders. Soms herinner je je alles wat er gezegd is, soms ook juist niet. Je onderbewustzijn heeft mijn instructies echter prima gehoord! Daarna hef ik de hypnose op en zul je je vooral ontspannen voelen.

Daarna gaat je onderbewustzijn aan de slag. Misschien merk je niet meteen verschil, misschien is je onderbewustzijn wel wat van “slag” en zal je de eerste week zelfs tegenovergesteld gedrag zien! Dit heet het herxheimer-effect, na een week neemt dit af en zal je nieuwe programmering gaan werken. Ondertussen neemt je bewustzijn actie; daar zit immers je wilskracht en motivatie zodat je op bewust niveau alvast aan verandering werkt!

Het resultaat van jouw sessie wordt bepaald door JOUW motivatie, JOUW inzet en JOUW vertrouwen in hypnose en in mij!