Waterkefir

Wat is waterkefir?

Waterkefir is een gefermenteerde, koolzuurhoudende drank die gemaakt wordt met waterkefirkorrels. Voor mij is het een uitstekende vervanger voor frisdrank en alcoholische drankjes. De smaak ligt ergens in het midden van Rivella en Prosecco. Ondanks dat je waterkefir maakt met suiker en gedroogd fruit, is het suikergehalte na fermentatie zeer laag. Een glas (250 ml) zelfgemaakte waterkefir bevat ongeveer 2 kcal. Waterkefir kan een goede ondersteuning zijn bij het afvallen; door de grote hoeveelheid probiotica in de drank gaat je stofwisseling optimaler functioneren.

waterkefir is eenvoudig Zelf te maken:

Het is aan te bevelen om te beginnen met een kleine hoeveelheid. Je darmen moeten even wennen aan de drank en zo kan je het opbouwen. De korrels zullen snel groeien, zo kan je automatisch meer gaan brouwen. Je mag bij mij verse korrels afhalen. Als je het opgestuurd wil, verwijs ik je door naar de kefirshop. Zij beschikken over de juiste inpakmaterialen en bieden garantie.

Benodigdheden voor 200 ml kefirdrank:
  • 20 gram kefirkorrels,
  • startervloeistof: de vloeistof waarin de korrels zijn aangeleverd of een scheutje kefir uit een oude batch
  • gedroogde vruchten, in ieder geval een vijg. ZONDER toevoegingen, als je kiest voor biologisch zit je altijd goed. Andere geschikte vruchten zijn rozijnen, abrikozen of dadels.
  • 10 gram suiker (liefst biologisch maar witte geraffineerde suiker kan ook)
  • een schijf citroen (als deze niet biologisch is, dan schillen). Kan ook achteraf voor de smaak. Citroen is niet vereist voor de fermentatie
  • 200 ml kraanwater
  • een weckpot + plastic zeef en plastic lepels.
  • Doe het water en de suiker in de weckpot en roer even goed door, voeg daarna de kefirkorrels, startvloeistof en de vruchten toe.
  • Sluit de pot af en zet deze 48-72 uur op een lichte plaats op kamertemperatuur. Hoe warmer de omgeving, hoe sneller de fermentatie. Open af en toe de pot om de druk eraf te halen als er veel koolzuur gevormd wordt!
  • Na 2-3 dagen kan je even proeven, als het goed is, is de suiker omgezet en smaakt de drank niet meer zoet. Wil je langer fermenteren, dan laat je hem nog even staan. Laat de drank niet té zuur worden, hij wordt dan tevens bitter. Ik laat tegenwoordig de pot wel 4-5 dagen staan om er zeker van te zijn dan álle suikers eruit zijn.
  • Vis de vruchten uit de drank met een plastic lepel. En giet de drank vervolgens af boven een mengkom door een plastic zeef. Ik doe de vruchten tegenwoordig in een klein katoenen zakje die je dan in zijn geheel in de drank legt, zo blijven de korrels schoon. Je kan eventueel de citroen uitknijpen.
  • De korrels spoel je even kort af (spoel je weckpot om met koud water, zo haal je ook de laatste korrels van de bodem en giet dit door je zeef). Deze zijn weer klaar voor je volgende batch. Wel even wegen voor de juiste verhoudingen.
  • Giet de waterkefir over in een fles. De drank is nu al drinkbaar! Proost
  • Eventueel kan je nu gaan voor een tweede fermentatie, de restsuikers worden omgezet, er vormt zich ietsje alcohol en nog wat meer koolzuur. Ook kan je er allerlei vruchten of vruchtensap aan toevoegen voor extra smaak.
  • De korrels, en een kleine hoeveelheid van je gefermenteerde waterkefir gebruik je voor een volgende batch. Weeg de korrels en reken de hoeveelheden voor fermentatie om, 1 deel korrels/10 delen water/ 1/2 deel suiker:
    • 100 gr korrels = 1 liter water = 50 gram suiker

Tips en Trucs

  • Kefirkorrels kunnen niet tegen metaal, gebruik dus nooit metalen gereedschap!
  • Kefirkorrels gedijen het liefst in glas, dit is ook het allerbeste schoon te houden
  • Werk zo schoon mogelijk maar gebruik geen (afwas)zeep. Maak je potten en gereedschap schoon met heet water (pas op dat het glas niet knapt) en eventueel een beetje baking soda.
  • Experimenteer met smaken en vruchten. Kijk op internet of Facebookgroepen voor inspiratie
  • Waterkefir is koud en vers het lekkerst. Bewaar het in de koelkast, zo ga je verdere fermentatie tegen. Bewaar het niet langer dan 10-14 dagen. Dit is ook niet nodig, je hebt immers elke 3-4 dagen verse oogst!
  • Pas op voor overdruk in je flessen! Heb je erg koolzuurrijke productie, open dan regelmatig je pot of haal eventueel de rubberen ring eraf. Ook kan je kiezen voor een pot met een waterslot.
  • Kijk eens op Kefirshop voor nog veel meer tips en aantrekkelijke aanbiedingen voor benodigdheden.