“Werk aan je weerstand”

Het is weer eens zover; voor de zoveelste keer heb ik een hardnekkige luchtweginfectie. Ik zit aan mijn derde antibioticakuur, heb drie soorten snufjes en pufjes en moet mijn neusholtes spoelen met een zoutoplossing. Ik heb een afweerstoornis (ik mis de groep immunoglobinen die dit soort infecties moet opruimen) en heb dus regelmatig een zware kuur nodig om weer beter te worden. Ik vind dit erg vervelend want antibiotica ruimen niet alleen de foute bacteriën op maar tasten ook heel veel goede darmbacteriën aan. En die goede bacteriën (ook wel ons microbioom genoemd) hebben we juist zo hard nodig om onze weerstand op peil te houden.

Antibiotica en probiotica

Er komt steeds meer bewijs dat het gebruik van probiotica helpt om het beschadigde microbioom weer op te bouwen. Zelf kunnen we ons microbioom helpen om in balans te blijven door goed voor onze goede darmbacteriën te zorgen. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Voeding voor onze goede darmbacteriën heet prebiotica. Soms kan het nodig zijn om de goede bacteriën aan te vullen, zoals bijvoorbeeld bij aan antibioticakuur. Middelen die goede bacteriën bevatten, heten probiotica.

Zorg voor voldoende vezels

Prebiotica
De meeste prebiotica zijn vezels. Vezels zijn de belangrijkste voedingsbron voor goede darmbacteriën. Ze zijn belangrijk voor de groei en functie van darmbacteriën. Bacteriën breken vezels af. Wanneer bacteriën vezels afbreken, komen er stoffen vrij. Deze stoffen helpen bij de spijsvertering. Ook laten deze stoffen onze goede darmbacteriën groeien. Daardoor zijn er meer goede bacteriën in de darm. Deze goede bacteriën dragen ook weer bij aan de spijsvertering.

Probiotica
Probiotica kunnen de darmen een handje helpen om in balans te blijven. Probiotica kan je kopen in tabletvorm of in dure zuivelachtige drankjes met toegevoegde suikers, laten we zeggen product Y. Ik ben hier geen voorstander van; deze probiotica zijn bewerkt en bevatten vaak maar een enkele stam goede bacteriën. Supplementen zijn duur en het is de vraag of die levend de darm bereiken. Ik ben meer voorstander van natuurlijke probiotica uit zure zuivel, mijn voorkeur gaat dan uit naar kefir, lees hier waarom. Ook waterkefir en kombucha bevatten elk hun eigen unieke stammen probiotica. Het is aan te raden om probiotica minstens 4 weken achter elkaar te gebruiken om te kijken of het effect heeft.

Weerstand

Hoe zorg je naast het nemen van probiotica het beste voor je weerstand? In het kort:

  • Zorg voor gezonde voedingsstoffen
  • Eet onbewerkt
  • Blijf op gewicht
  • Houd je buik in de gaten
  • Beweeg (buiten)
  • Ben lief voor je darmen
  • Focus op kleur
  • Zorg voor regelmaat
  • Slaap
  • Ontspan

Wil je hier meer over weten? Download hier gratis de cursus “werken aan je weerstand”. Gewoon gratis, decembercadeautje omdat gezondheid het allermooiste cadeau is.

Bron: Maag Lever en Darm Stichting/ PuurGezond