Profiteer van je “pret”- hormonen
Zondag heb ik me een uur het snot voor de ogen gefietst op de ATB met een hartslag van gemiddeld 137 bpm en pieken van 168 bpm. Zwaar buiten adem, hangend over het stuur op het tandvlees even tot het uiterste gaan. HEERLIJK! Af en toe doe ik dit bewust om mijn lijf even een flinke opdonder te geven en te genieten van de endorfinepiek die ik dan ervaar. Hier zit een hele theorie achter. Voor mijn chronische rugklachten heb ik een jaar of 3-4 geleden een intensief revalidatietraject afgelegd, ook stond ik onder behandeling van de Rugpoli in Delden. Aan mijn rugklachten op zich is niet veel meer te doen. De tussenwervelschijven zijn beschadigd en geven hernia-achtige pijnklachten. Toch heb ik geleerd om pijn en de beleving van pijn te beïnvloeden.
Pijn ontregelt je “systeem”
Pijn ontregelt je “systeem”. En mijn immuundeficiëntie doet daar ook geen goed aan. Wist je dat bij een groot aantal gevallen van chronische pijn de oorzaak te vinden is in een ontregeld autonoom zenuwstelsel? Dit is het zenuwstelsel dat NIET onder invloed van je wil staat. Het regelt processen als hartslag, temperatuur, ademhaling, spijsvertering en zweetproductie. Dit zenuwstelsel kan ontregeld raken door pijn, ziekte en stress maar ook door verkeerde voeding. Je herstelt minder na inspanning of ziekte en hebt grote kans op burn-out, overprikkeling en ontstekingsreacties. Ook komt het bij veel mensen voor dat het lichaam “valse” of teveel pijnprikkels doorgeeft terwijl er geen acuut letsel meer is. Dit is iets anders dan aanstelleritis of “tussen de oren”! Het is uiteraard uiterst belangrijk om uit te sluiten of er geen andere acute oorzaken voor pijn zijn, bij mij is het een “mechanische” oorzaak waar ik voorzichtig mee om moet gaan maar ik kan wel werken aan mijn herstellend vermogen en beter leren omgaan met pijn.
Revalideren = herwaarderen
Ik ben herstellende van een operatie aan mijn hand. Dit gaat voor geen meter, het litteken blijft onrustig, mijn hand en vinger blijven dik, rood en pijnlijk. De handtherapeut die ik bezoek begon ook al over een ontregeld autonoom zenuwstelsel waardoor mijn zelfherstellend vermogen niet goed meer werkt. Hee, die ik heb ik vaker gehoord! Dus even terug naar de theorie uit de revalidatie en de Rugpoli. De theorie is erop gericht om je autonome zenuwstelsel te helpen, pijn bestrijd je niet met pillen maar door zelf de controle terug te nemen. In mijn geval hebben we er eerst aan gewerkt om het “tussen de oren” op de rit te krijgen. Wist je dat revalidatie letterlijk herwaardering betekent? Ik moest mezelf weer waarderen. De eye-opener dat ik meer waardevol ben als partner, (pleeg)moeder, vriendin, dochter of zus dan als werknemer, heeft mij veel gebracht. Je gelooft het niet maar PHOTONIS in Roden draait gewoon door zonder mij! En in mijn andere rollen ben ik nog steeds net zo waardevol, zo niet nog waardevoller omdat ik mijn tijd en energie veel bewuster verdeel. Ook de wetenschap dat ik zelf heel veel invloed heb op mijn welzijn, helpt mij enorm. Ik maakte hier voor het eerst echt kennis met mindfulness en heb bewust leren genieten van het hier en nu. Prethormonen als dopamine en serotonine kan je zelf stimuleren door te zorgen dat je lekkerder in je vel zit; door dingen te doen waar je energie van krijgt, juiste voeding, door beweging in de buitenlucht en door stress zoveel mogelijk te reduceren. Na mijn “veroordeling” tot arbeidsongeschiktheid waren de prethormonen ver te zoeken. Momenteel haal ik ontzettend veel positieve energie uit mijn praktijk als gewichtsconsulente, mijn hobby’s en mijn gezin.
Zelfherstellend vermogen
Daarnaast heb ik fysiek hard gewerkt aan het triggeren en herstellen van mijn autonome zenuwstelsel. Daarvoor moest ik een uur per dag intensief sporten, af en toe verplicht het snot voor de ogen en de grens opzoeken als een soort reset voor het lichaam. Met name het stimuleren van endorfine heeft een positief effect, endorfine is een natuurlijke pijnstiller en geeft een “roes”-effect. Ook maak je serotonine en dopamine aan, beide gelukshormonen. Door (intensief) te sporten, komt je hele hormoonhuishouding beter in balans. Daarnaast moest ik aandacht hebben voor ontspanning en werken aan een goede slaapkwaliteit. Zelf heb ik koud douchen aan dit rijtje toegevoegd omdat ik ook daarvan weet dat het een positieve invloed op het herstel van het autonome zenuwstelsel heeft. Uiteraard speelt gezonde voeding ook een belangrijke rol. Mooi dat deze factoren altijd weer terugkomen; of je doel nu afvallen, minder pijn, minder overgangsklachten, herstellen van een burn-out of gewoon lekkerder in je vel zitten is. Voor een deel heb je zelf de controle en dat alleen al geeft een goed gevoel.
Niet op Facebook: Fuck you-gevoel met chocola op de bank
Het revalidatietraject was hard werken. Want het klinkt allemaal leuk en wat geromantiseerd, maar ik stap echt niet altijd met evenveel zin op die fiets. Op Facebook en Instagram zien jullie niet alles… Het verplichte baantjestrekken is er afgelopen zomer bij ingeschoten, puur omdat ik de motivatie miste. En ik moet regelmatig naar de pijnstillers grijpen omdat het toch gewoon even niet gaat. De ene keer moet je door de pijn heen bewegen en andere keren moet je luisteren naar je lichaam en doseren. Het is een proces met vallen en opstaan, waarbij goede begeleiding onmisbaar is. Ik denk heus wel eens “fuck you met je sporten en gezond eten”, ik wil op de bank liggen met een reep chocola. Helaas bevat chocola té weinig stofjes om echt gelukkig van te worden. Die hoeveelheid weegt niet op tegen al het vet en suiker dat er in zit; je zult toch echt in beweging moeten. Ik baal ontzettend dat ik niet meer kan hardlopen, dit heb ik ingewisseld voor wandelen maar had na 2 weken een knieblessure te pakken. Dan moet je oppassen niet in een negatieve spiraal te komen, niet denken in beperkingen maar in mogelijkheden. Momenteel probeer ik het sporten gedoseerd weer op te bouwen. De afgelopen weken merk ik dat het extra bewegen, met voldoende oog voor ontspanning en herstel plus het letten op mijn voeding alweer zijn vruchten afwerpt en daar doen we het voor. Daar zit dan het stukje wilskracht waarmee je wél invloed op je welzijn kan hebben. Accepteer wat je niet kan veranderen, maar verander wat je niet kan accepteren.